#NAME? - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Araştırmada tasarlama kipleri içinde yer alan ve dil bilgisi kitaplarında dilek-şart kipi olarak anılan -sA eki incelemeye alınmış, ekin ‘dilek’ ve ‘şart’ işlevlerini hangi tür cümlelerde ve ke- limelerde taşıdığı ve ‘dilek’ ile ‘şart’ işlevlerinin dışında sahip olduğu işlevler incelenmiştir. Çalışma sonucunda ekin ‘dilek, şart, buyruk, ihtimal ve karşılaştırma ile zıtlık’ işlevlerinin olduğu, ‘dilek’ ve ‘şart’ işlevlerinin ada ve fiile, basit ve birleşik cümleye, basit ve birleşik çekimli fiillere eklenmesine göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Buna göre ek, fiil cümlelerinde, basit cümlelerde ve basit fiil çekimlerinde ‘dilek’; ad cümlelerinde, birleşik cümlelerde ve birleşik fiil çekimlerinde ‘şart’ işlevini taşımaktadır.

Study design modes within and grammar books optative-conditional mood called ± SA attachment to be examined were taken and planted wishes terms meaning outside of its meaning with the wishes and requirements for the meaning which such phrases and words they carry have been identified. In conclusion, attachment ‘optative, conditions, order and possibly’ meaning; ' optative ' and 'conditions' means according to the noun and verbs, simple and compound sentences, simple and compound verbs to be added vary that have been identified. Accordingly, the attachment in verb phrases, in simple verbs, simple verb inflection 'optative'; in noun sentences, compound sentences and compound verbs 'conditions' carries the meaning
Optative - conditional differences and function of -sA suffix
Keywords: Tarih