Kamusal yayıncılıkta tarafsızlık tartışmaları : BBC örneğinde Gazze haberleri - Uyanık, Faik (My University, 2012)
KAMUSAL YAYINCILIKTA TARAFSIZLIK TARTIŞMALARI: BBC ÖRNEĞİNDE GAZZE HABERLERİ Gazetecilikte tarafsızlık pek çoklarınca başlıca mesleki önkoşullardan biri olarak kabul edilmektedir. Ancak bu ilkenin uygulanması, kamusal yayıncılıkta da sanıldığı kadar kolay değildir. Özellikle tartışmalı siyasi ve/ veya uluslararası konularda tarafsızlığın sergilenmesi, medyanın karşı karşıya bulunduğu en ciddi sorunlar arasındadır. Kullanılan dil ve anlatım yöntemlerinin, ayrıca satır aralarına kasten veya farkında olunmadan yerleştirilen imaların, tarafsızlık algılamasında büyük önemi bulunmaktadır. Bu çalışma, ismi tarafsızlık kavramı ile yan yana anılan BBC’nin İsrail’in 2008-2009 Gazze Operasyonu sırasında sergilediği gazeteciliğin tarafsızlığını, içerik analizi yöntemi ile sınamayı amaçlamıştır. Çalışmada, kullanılan dil ve anlatım biçiminin, İsrail ve Filistinliler arasındaki çatışmanın aktarımında, çoğu örnekte İsrail lehine bir algı oluşturma potansiyeli taşıyabildiği sonucuna varılmıştır. Kamusal Yayıncılık, Gazetecilik, BBC, İçerik Analizi, Tarafsızlık, Gazze, İsrail, Filistin

IMPARTIALITY DEBATE IN PUBLIC BROADCASTING: GAZA COVERAGE OF THE BBC Impartiality is widely accepted to be one of the major prerequisites of journalism. However the actual implementation of this principle is not that easy in public broadcasting too. Especially on controversial political and/ or international issues, showcasing impartiality is one of the most serious challenges faced by the media. Linguistic and narrative methods used and implications placed intentionally or unintentionally in between lines bear great importance in perception of impartiality. This study aimed at questioning the impartiality of journalism performed by the BBC, whose name is associated with this concept, during 2008-2009 Gaza Operation of Israel using content analysis method. The study concluded that the linguistic and narrative patterns used in reporting the conflict in between Israel and Palestinians can bear a potential of creating a perception in favour of Israel in most cases. Public Broadcasting, Journalism, BBC, Content Analysis, Impartiality, Gaza, Israel, Palestine
Keywords: Basın; Gazetecilik; Yayıncılık