Bazı pestisitlerin hindistan cevizi kabuğundan elde edilen adsorbanda adsorplanarak sulu ortamdan uzaklaştırılması - Biçer, İlknur Özlem (My University, 2004)
BAZI PESTİSİTLERİN HİNDİSTAN CEVİZİ KABUĞUNDAN ELDE EDİLEN ADSORBANDA ADSORPLANARAK SULU ORTAMDAN UZAKLAŞTIRILMASI Adı ve Soyadı: İlknur Özlem Biçer Danışman Adı: Prof. Dr. Melda Tunçay Analitik Kimya

Bu tezde PA, 4-CPA, 2,4-D, paraquat ve linuron adsorpsiyonu; zaman, sıcaklık, pH ve ortamdaki diğer madde gibi bu pestisitlerin adsorpsiyonuna etki eden faktörler incelenmiştir. Tezin birinci aşamasında herbir pestisit için adsorpsiyon kinetiği incelendi; Lagergren kinetik modeli, kullanılan tüm pestisitlerin aktif karbon üzerine adsorpsiyonunu anlamak için başarı ile uygulandı. Herbir pestisit için tanecik içi difuzyon katsayısı ve kütle transfer katsayısı hesaplandı. Tezin ikinci aşamasında, denge değerleri elde edildi. Langmuir ve Freundlich modelleri adsorpsiyon dengesini göstermek için kullanıldı ve her iki izotermin sabitleri hesaplandı. Her iki izotermden elde edilen sabitlerin değerleri kullanılarak pestisitlerin adsorpsiyonunun linuron> 2,4-D > 4-CPA > PA > paraquat şeklinde azaldığı gösterildi. Bu kısımda elde edilen veriler adsorpsiyon tipinin tanımlanmasında kullanıldı. Tezin üçüncü aşamasında pestisitlerin adsorpsiyonu üzerine sıcaklık etkisi incelendi ve her bir pestisit için termodinamik parametreler ( DHo , DSo , DGo) hesaplandı. Paraquat dışındaki pestisitler için adsorpsiyon ısıları ( DHo ) adsorpsiyonun ekzotermik olduğunu gösterdi. Herbir pestisit için elde edilen negatif ( DGo) değerleri bütün pestisitler için adsorpsiyonun kendiliğinden olduğunu gösterdi. Tezin dördüncü aşamasında , adsorpsiyona pH etkisi incelendi. PA, 4-CPA, 2,4-D adsorpsiyonu yüksek pH değerlerinde azalırken paraquat adsorpsiyonu arttı. Linuron adsorpsiyonu pH değişimi ile önemli ölçüde etkilenmedi. Tezin son aşamasında , ortamdaki başka bir pestisitin varlığının adsorpsiyona etkisi incelendi. İkili karışımlardaki, herbir pestisitin adsorpsiyonu diğer maddenin varlığında azaldı. Çalışmada elde edilen sonuçlar Hindistan cevizi kabuğundan elde edilen aktif karbonun pestisitlerin uzaklaştırılmasında etkin bir adsorban olduğunu gösterdi. THE REMOVAL OF SOME PESTICIDES FROM AQUEOUS SOLUTIONS USING ACTİVATED CARBONS PRODUCED FROM COCONUT SHELLS SUMMARY This thesis investigates the adsorption of PA, 4-CPA, 2,4-D, paraquat and linuron and factors affecting the adsorption of these pesticides such as time, temparature, pH and the presence of other solute. In this first part of our study , adsorption kinetics for each pesticide was studied and the Lagergren kinetic model was succesfully applied to predict the adsorption of all the pesticides used on the activated carbon. Intraparticle Diffusion coefficient and mass transfer coefficient for each pesticide were also calculated. In the second part, the equilibrium data were obtained. The Langmuir and Freundlich models were used to describe the adsorption equilibria and the constants of both isotherms showed that the adsorption of pesticides in the descending order of linuron> 2,4-D > 4-CPA > PA > paraquat. In the third part of the study, the effect of temperature on the adsorption of pesticides was studied. The heat of adsorption showed that the adsorption was exothermic adsorption except paraquat. The negative values of DGo obtained for each pesticide indicated that the adsorption of pesticides was spontaneous. In the fourth part of the study, the effect of pH on the adsorption was studied. The adsorption of PA, 4-CPA, 2,4-D decreased at high pH values, whereas the opposite was true for paraquat. The adsorption of linuron was not affected significiantly by the change of pH. In the last part of the study, the effect of the presence of other solute on the adsorption was studied. The sorption of each pesticide in binary mixtures decreased in the presence of other solute. The results obtained in this study showed that the activated carbon use the study was on effective adsorbent for the removal of pesticides.
Keywords: Analitik Kimya