Yatarak tedavi gören hastaların yakınlarının hemşirenin rolünü algılamaları - Barış, Nuray (My University, 2010)
Yatarak Tedavi Gören Hastaların Yakınlarının Hemşirenin Rolünü Algılamaları Araştırma, yatan hastaların refakat eden yakınlarının hemşirenin rolünü algılamasını tespit etmek amacıyla tanımlayıcı olarak planlandı. Araştırmanın örneklemini 3 Temmuz-31 Aralık 2009 tarihleri arasında bir eğitim hastanesinin refakatçi kabul eden kliniklerinde yatan hastaların 285 hasta yakını oluşturdu. Verilerin toplanmasında; bireysel ve hastane sürecine ait özellikleri içeren hasta yakını tanılama formu ve 5’li likert tipi “Ailenin Hemşirelerin Rolünü Algılaması” (AHRA) ölçeği kullanıldı. Verilerin analizi yapılırken tanımlayıcı istatistik yöntemlerden frekans (n), yüzde (%), aritmetik ortalama ( ) ve standart sapma (SS), verilerin normal dağılıma uygunluğuna göre t testi, Mann-Whitney U test, Kruskal Wallis, Wilcoxon karşılaştırma testleri kullanıldı. Hemşirelik uygulamalarının algılanması beklenenden hem maddeler arası hem de toplamda daha yüksek bulundu (p<0.05). Beklentileri etkileyen değişkenler eğitim durumu, yaşadıkları yer, refakatçinin hastaya yakınlığı bireysel özellikleri ile hastane sürecine ait bakmakla yükümlü oldukları kişi varlığı, evde yardımcı varlığı, yatış süresi, refakatçiye ayrılan yatak ve refakatçiye verilen bilgi olarak tespit edildi. Hasta yakınlarının hemşirelerden beklentileri en fazla “hastamın bakımına yardımcı olmama izin vermelidirler” %92.09, hemşirelik uygulamalarına yönelik algılamalarında en fazla “istediğim zaman soru sorabileceğim güvenini bana verdiler” %93.28 bulundu. Algılama, Hasta Yakını, Hemşirenin Rolü.

The Perception About the Nursing Role of the Inpatient Relatives Nuray BARIŞ The research is planned as a descriptive one to identify how patients relatives perceive the role of nurses during the treatment process. Sampling of the research is composed of 285 relatives accompanying their patients who are lying in bedded clinics of a univercity hospital which let companions to stay with their patients between July 3rd 2009 – December 31st 2009. A fivefold likert-type scale of “Family Members’ Perception of the Nurses’ Role” (AHRA) and diagnosing form about patients’ relatives which comprises individual characteristics and those of treatment/ hospital process are used to collect related data. Descriptive statistical methods like frequency (n), percentage (%), arithmetic mean (x) and standard deviation (SS), t test according to normal distribution of the data , Mann –Whitney U test, Kruskal Wallis, Wilcoxon comparison tests are used to analyze the related data. In conclusion, the level of perception on nursing practices is found out as higher than the expected both totally and according to individual articles. (p<0.05) The variables influencing the expectations are determined as individual ones like level of education, where to live, and relationship to the patient and others related to treatment/ hospital process like existence of patients to be accompanied, existence of servants at home, period of lying at the hospital, the bed assigned to the companion and the information provided to the companion. Expectations of relatives of the patients on nurses are found out mostly as: “Let me help take care of the patient” (%92.09); furthermore, expectations of relatives of the patients related to their perceptions on nursing practices are found out mostly as: “Make me feel that I can ask questions” (%93.28) Perception, Relatives Of Patient, Nursing Role.
Keywords: Hasta Bakımı; Hemşirelik