Smith’te Tutarlılık Tartışması Bağlamında Görünmez El Metaforu ve Kendiliğinden Doğan Düzenin İktisat ve Toplum Açısından Önemi - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Çalışmada, sermaye birikim sürecine bağlı olarak mal ve hizmetlerin üretilmesi ile birlikte ekonomi politiğin ortaya çıkışı ele alınmaktadır. Ekonomi politiğin tanımlanması ile bölüşüm ve birikim arasındaki bağlantıların çözümlenmesinde, Smith'in etkisi de açıklanmaktadır. Buna ek olarak, Smith'in Ahlaki Duygular Kuramı ve Ulusların Zenginliği adlı eserlerinin çelişki yerine tutarlılık içerdiği görüşü değerlendirilmektedir. Smith Ulusların Zenginliği eserinde piyasa ve politik süreci birlikte ele almaktadır. Bu sebeple, söz konusu eserle ekonomi politiğin temellerinin atıldığı ifade edilmektedir. Diğer yandan, Smith Ahlaki Duygular Kuramı eserinde ahlak felsefesini değerlendirmektedir. Bu eserde, toplumsal yaşamı etkileyen ahlaki fayda ve etik gibi kavramların önemi üzerinde durulmaktadır. Bu doğrultuda, çalışmada İskoç Aydınlanması düşünürlerinin aklın yerine duyguyu merkeze alması ve daha sonra Smith'te duygusal rasyonaliteye yönelimin tutarlılık içinde gerçekleştiği ifade edilmekte ve de bu düşünürlerde sempati kavramına doğru yönelme olduğu vurgulanmaktadır. İskoç Aydınlanması düşünürlerinden biri olan Smith, insanların toplum içerisinde kabul edilme, beğenilme ve saygınlık kazanma isteklerini sempati kavramı ile açıklamaktadır. Ayrıca Smith, sempati kavramı ile etik değerler arasında bir ilişki olduğundan bahsetmektedir. Bu doğrultuda, çalışmada İskoç Aydınlanması düşünürleri tarafından sempati kavramının toplumsal ve etik açıdan da nasıl değerlendirildiği açıklanmaktadır. Bunun yanı sıra, Smith'teki kendiliğinden doğan düzen ile görünmez el metaforunun Smith'in Ahlaki Duygular Kuramı adlı eseri ile bütünlük içerdiği görüşü tartışılmaktadır. Smith, kendiliğinden doğan düzen fikri ile insanların ticari toplum içerisinde kendi çıkarlarını gözetmesi ve bunun sonucunda kollektif bir gelişimin sağlanabileceğini iddia etmektedir. Kendiliğinden doğan düzende, insanlar arasında piyasa ortamında alışveriş ve iş birliği söz konusudur. Diğer açıdan, Smith görünmez el metaforu ile toplumsal faydanın en üst düzeye çıkabileceğinden bahsetmektedir. Ayrıca, görünmez el metaforu hem piyasa hem de toplumsal açıdan dengeyi sağlayan bir araç ve düzenleyici güç işlevine sahiptir. Bu çalışma, Smith'in görünmez el metaforu ve kendiliğinden doğan düzen ile ilgili açıklamalarının iktisat ve toplum açısından nasıl bir öneme sahip olduğunu tartışmaktadır. Çalışmada, Smith'in görünmez el metaforunun, Ahlaki Duygular Kuramı adlı eseri ile açıklanabileceği savunusu üzerinde durulmaktadır. Bununla birlikte, Ahlaki Duygular Kuramı'ndaki sempati ilkesi, Ulusların Zenginliği'nde rekabet duygusuna, alıcının ve satıcının bulunduğu iktisadi hayata atıfta bulunmasının tutarlı bir şekilde gerçekleştiği değerlendirilmektedir. Bu bağlamda, çalışmanın amacı Smith'in görünmez el metaforu ve kendiliğinden doğan düzen düşüncesinin ve de genel anlamda iktisat, toplum ve ahlak üzerine düşüncelerinin birbirleriyle bağlantılı olup olmadığının ortaya çıkarılması ve tartışılmasını içermektedir. Çalışmanın sonucu olarak, Smith'in Ahlaki Duygular Kuramı ve Ulusların Zenginliği'nde, iktisat ve ahlaki davranışı bütünleştirme idealine yönelmesi durumu meydana gelmiştir. Ayrıca genel olarak, İskoç Aydınlanması düşünürlerinin çıkarcı akıl yerine ahlaki değerlere olan referansı ve ekonomi politiğin Smith'le gelişmesi sonucu ortaya çıkmıştır

This study, deals with the emergence of political economy along with the production of goods and services depending on the capital accumulation process. The Smithian impact in resolving the link between the definition of political economy and distribution and accumulation shall be explained. Moreover, the view that Smith’s works titled The Theory of Moral Sentiments and The Wealth of the Nations contain consistency rather than inconsistency are evaluated in the study. Smith deals with the market and political process in his work titled The Wealth of the Nations. Therefore, it is expressed that the bases of political economy have been established by his work. Moreover, Smith evaluates the moral philosophy in his work titled The Theory of Moral Sentiments which focuses on the importance of concepts like utility and ethics. Accordingly, that the thinkers of Scottish Enlightenment focus on emotions instead of mind and then Smith’s tendency towards emotional rationality realized in consistency are expressed and that these thinkers are turning towards the concept of sympathy is emphasized in this study. Smith, one of the thinkers of Scottish Enlightenment, attempted to describe the desire of people to be accepted, adopted and esteemed in society by the concept of sympathy. Furthermore, Smith mentions that there is a relationship between the concept of sympathy and ethical values. In this context, this study explains the assessment of the concept of sympathy from a social and ethical point of view by the thinkers of Scottish Enlightenment. In addition, it is argued that the idea of spontaneous order and the invisible hand metaphor in Smith have integrity with Smith’s Moral Sentiments Theory. Smith, with the idea of spontaneous order, claims that individuals are pursuing their self-interest in the commercial society, as a result, a collective development can be achieved by this way. In the spontaneous order, there are cooperations and exchanges in the market among people. On the other hand, Smith expresses that public good will reach the highest level with the invisible hand metaphor. Besides, the invisible hand metaphor is an instrument which balance both market and society that has the function of regulatory force. This study, discusses the importance of Smith’s invisible hand metaphor and spontaneous order for economy and society. In the study, it is emphasized on the argument that Smith’s invisible hand metaphor can be explained with work titled The Moral Sentiments Theory. Nevertheless, it is evaluated that the principle of sympathy in The Moral Sentiments Theory is referred to the sense of competition in The Wealth of the Nations and the economic life of the buyer and the seller is realized in a consistent way. In this context, the purpose of the study is to reveal and discuss whether Smith’s invisible hand metaphor and the idea of spontaneous order and also his ideas on economics, society and morality in general are linked to each other or not. As a consequence of the study, it is stated that Smith had tendency toward the ideal of integrating economics and moral behavior in The Theory of Moral Sentiments and The Wealth of the Nations. Moreover, in general, that the Scottish Enlightenment thinkers referred to moral values rather than to the self-interested reason and the discipline of the political economy has developed with Smith is manifested
In the Context of Consistency Discussion in Smith, The Invisible Hand Metaphor and The Importance of Spontaneous Order in Terms of Economics and Society
Keywords: Uluslararası İlişkiler; Siyasi Bilimler