Elektromagnetik alanların canlılar üzerindeki etkileri ve sayısal olarak hesaplanması - Demirci, Hasan (My University, 2001)
Teknolojinin gelişimi ve nüfusun artması ile birlikte elektrik enerjisine duyulan gereksinim geometrik olarak artmaktadır. Bu durum elektrikli aletleri ve enerji nakil hatlarını da aynı oranda etkilemiştir. Sonuç olarak elektriksel kavramlar fiziksel olarak insanların çok yakınında kalmışlardır. Tasarlama aşamasında iletim ve dağıtım hatları yerleşim merkezleri dışında düşünülmesine rağmen, yapılaşmanın şehir dışına kaymasıyla bu hatlar yerleşim merkezleri içinde kalmışlardır. Bu hatlar yüksek değerlerde elektromagnetik alanlar üretmektedirler. Evlerde ve bürolarda kullanılan elektrikli aletlerin oluşturduğu alanlarda insanları etkileyebilmektedir. Tez de genel olarak, elektromagnetik alanların oluşumu, alan üreten(ev ve büro aletleri gibi) ve alanlardan etkilenen(bilgisayar ve tv) kaynaklar, alanların biyolojik etkileri ve temel güvenlik standartlarından bahsedilmiştir. Birinci bölümde temel öngörülere değinilmiş, genel bir giriş yapılmıştır. İkinci bölümde genel kavramlara ve terimlere yer verilmiştir. İnsan vücudunun alanlar karşısındaki reaksyonunun modellenmesi açıklanmıştır. Üçüncü bölümde evlerde ve bürolarda kullanılan elektrikli aletlerin yaydıkları alan değerleri tablolarla incelenmiştir. Bu bölümde bilgisayar monitörlerinin yaydığı alan değerleri de irdelenerek insan vücudunun biyolojik olarak elektromagnetik alanlar karşısındaki hassasiyeti vurgulanmıştır. Elektromagnetik alanların faydalarına ve tempest olayına da bu bölümde değinilmiştir. Dördüncü bölümde güç kablolarının yaydığı elektromagnetik alanları ölçmek için oluşturulan labaratuvar modelinden bahsedilmiştir. Ölçüm sonuçları tablolarla karşılaştırılmış standart değerlerle ilişkisi saptanmıştır. Ayrıca bu bölümde simülasyon tanıtılarak örnek hesaplama yapılmıştır. Beşinci bölümde sonuçlar ortaya konulmuş ve önerilerde bulunulmuştur Altıncı bölümde ölçüm sonuçları varolan standartlar bazında karşılaştırılmıştır

ABSTARCT CALCULATİON AND EFFECT OF ELECTROMAGNETİC FİELDS TO THE ALİVES The requirement for the electrical energy increases geometrically together with development of technology and the increase in the population. This situation has also an impact on electrical household devices and energy transmission devices. As a result, electrical concepts remains physically closed to humenbeings Although transmission and distribution lines are considered outside the settlement areas during the stage of designing, these lines have remained within settlement areas since construction has spread over cities. These lines produce high values of electromagnetic fields. Fields created by electrical household and office devices can also have an impact on humanbeings This thesis generally covers formation of electromagnetic fields, resources which produce field, and are effected from fields (such as household and office devices), biological effects of such fields, and basic safety standards. First section covers basic assumptions, and a general introduction to the subject. Second section covers general concepts and general definitions. Modelling of the reactions of human body against such fields is explained in this section. modelled in several drawings in this section. Fourth section covers the laboratory model created in order to measure electromagnetic fields of energy transmission lines. Measurement values are compared to each other in tables, and their relationship with standard values have been determined. Simulation program is introduced with a sample calculation in this section. Fifth section covers respective results and proposals. Sixth section covers a comparison between measurement results and existing standards.
Keywords: Elektrik; Elektrik Enerjisi