Klonidin hidroklorürün bazı geçiş metalleri ile komplekslerin spektrometrik olarak incelenmesi - Bayraktar, Sena (My University, 2019)
Amaç: Klonidin hidroklorür ile metal katyonlar arasında meydana gelen komplekslerin, stokiyometrik oranı belirlenerek doğru ve kolay ultraviyole görünür bölge spektrofotometrik bir yol geliştirilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Bu çalışma için Klonidin hidroklorür ile Mg2+, Cd2+, Cu2+ , Zn2+ ve Ca2+ metal iyonları arasında oluşan komplekslerin UV-Vis spektrofotometrede spektrumları alındı. Klonidin hidroklorür’ün metal iyonlar ile oluşturdukları komplekslerin stokiyometrisinin tayini için mol oran yöntemi belirlendi. Yapılan bu yöntemin doğruluğu istatiksel validasyon parametreleri kullanarak tespit edildi. Bulgular: Klonidin hidroklorür için dalga boyu 190-400 nm, kalibrasyon eğrisi 0,066-0,666 g/ L konsantrasyon aralığında doğrusal bulundu. Klonidin hidroklorür ile Cu2+, Cd2+, Mg2+ ve Zn2+ metal iyonları arasındaki mol oran yönteminde stokiyometrisi 1:1 bulunurken, Ca2+ kompleksinin 1:2 olarak bulundu. Klonidin hidroklorür’ün LOD değeri 0,0028 g/ mL, LOQ ise 0,0039 g/ mL olarak bulundu. Klonidin hidroklorür’ün geri kazanımı %100,8 değerinde bulundu.Sonuçlar: Klonidin hidroklorür için bulunan deneysel sonuçlar arasında anlamlı bir fark görülmemesi, sistemin spektrofotometrik yönteme uygunluğunu göstermektedir.

Aim: The aim of this study was to determine the stoichiometric ratio of the complexes formed between clonidine hydrochloride and metal cations.Material and Method: The UV-Vis spectrophotometer spectra of complexes formed between clonidine hydrochloride and Mg2+, Cd2+, Cu+2 , Zn2+ ve Ca2+ metal ions were taken for this study. The mole ratio method was determined to determine the stoichiometry of the complexes formed by clonidine hydrochloride with metal ions. The accuracy of this method was determined using statistical validation parameters..Results: For clonidine hydrochloride, the wavelength was 190-400 nm and was found to be linear in the concentration range the calibration curve was linear in the concentration range 0,066-0,666 g/ L. The stoichiometry was found to be 1:1 in the öolar ratio method between clonidine hydrochloride and Cu2+, Cd2+, Mg2+ and Zn2+ metal ions, while the Ca2+ complex was found to be 1:2. Clonidine hydrochloride had an LOD value of 0,0028 g/ L, a LOQ of 0,0039 g/ L and a correlation coefficient of 0.9992. The recovery of clonidine hydrochloride was found to be %100,8.Conclusion: The lack of a significant difference between experimental results for clonidine hydrochloride shows that the system is system is suitable for spectrophotometric method.
Keywords: Chemistry, Analytical; hipertansiyon; hypertension; Kimya, Analitik; Klonidin hidroklorür; UV-Vis spectrophotometer; UV-Vis spektrofotometresi Clonidine hydrochloride