Tünel aydınlatmasında giriş bölgesindeki ışık akısının incelenmesi - Soylu, Murat (My University, 2002)
Bu çalışmamda, tünelin gündüz aydınlatılmasında problem teşkil eden giriş bölgesi ışık akısının belirlenmesindeki etkenleri tünel aydınlatmasındaki temel ilkeleri irdeleyerek sunmaktır. Bu tezde giriş bölümünde tünelin inşasını gerektiren sebepler kısaca açıklanmış ve tünel aydınlatmasının önemine değinilmiştir. İkinci bölümde, tünel aydınlatması ile ilgili temel kavramlara ve özelliklere yer verilmiş olup, tünel aydınlatmasının kalitesini belirleyen büyüklükler tanıtılmıştır. Şu anda tünellerde kullanılan aydınlatma sistemleri açıkandı. Tüneller aydınlatma açısından incelenerek sınıflandırıldı ve tünel bölgeleri tanımlanmıştır. Tünel aydınlatmasında en önemli etken olan fren mesafesi ve kritik cisim açıklanmıştır. Tünelde kullanılabilecek ışık kaynakları ve armatürlerin özelliklerinden bahsedilerek tünel aydınlatmasında günümüzde kullanılan lamba ve armatürler tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde, tünel aydınlatma hesaplamaları için değişik kabuller ve çeşitli kurumların tavsiyelerine göre hazırlanmış grafik ve tablolardan yararlanarak tünel bölgelerinin parıltı hesapları incelenmiştir. Eşik bölgesi parıltısını etkileyen en önemli faktör olan yaklaşma bölgesi parıltısının belirlenmesi geniş bir şekilde ele alınıp incelenmiştir. Tez çalışmamızın esası olan giriş bölgesi parıltısının tayini ve parıltıyı etkileyen faktörler ele alınıp incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise, bu çalışma neticesinde ortaya çıkarılan sonuçlar değerlendirilmiştir. Netice olarak, tünel aydınlatmasının avantaj ve dezavantajları ortaya konmuştur.

In this presentation, has been given the factors that make problem of the luminous flux in the entrance region which are taken base in tunnel day time lighting. In this thesis, introduction part, explarned what the causes to build the tunnel are and expressed the importance of tunnel lighting. In the second part, has been defined basic concepts, specialities and main points which is taken base on tunnel lighting. Structural precuation has been ordered. Lighting systems which are today in use has been explained. Tunnels have been classified by examing in details of lighting and prented tunneld areas takes a place in tunnel lighting. The reason security of the human life, the functions between the safe stopping distance and critical abstacle have been considered. Firstofall light souras use in the tunnel lighting has been given. And then, in the light accounts, used different recommendation of the CIE and others. In the thirth part, the tunnel lighting zone's account has been done firmly. All of the accounts have been done according to outside luminance. The access zone luminance which is the most important factor of the threhold zone luminance have been inspected. The entrance zone luminance and the factors that effect the luminance which are the main problems of the presentation have been explained. Finally, the results of this thesis are examiend. In conclusion, advantages and disadvantages of this thesis have been dicssed.
Keywords: Aydınlatma; Elektrik Akımları; Elektrik enerjisi; Uygulamalı fizik