The role of MAS interoperability for IoT applications: A survey on recent advances in manufacturing systems - ÇALIŞ USLU, BANU (My University, 2022)
Çok Etmenli Sistemler (MAS), Nesnelerin İnterneti (IoT) uygulamaları içerisinde, akıllı nesnelerin etmenler (agent) olarak tasarlanması aracılığıyla birden çok akıllı cihazdan bilgilerin algılamasını, toplamasını, paylaşmasını, pekiştirilmesini ve revize edilmesini mümkün kılmaktadır. Çok etmenli sistemler ve ilgili araçlar, sistemlerin optimizasyonunda kullanılan paradigmalar için önemli değişikliklere katkıda bulunmakla birlikte, MAS hakkındaki mevcut literatür, IoT cihazlarının gelişmiş iş birliğini açıklayan modern dağıtılmış hesaplama yöntemlerini açıklamak için yeterli düzeyde değildir. Bu makale, IoT içerisinde yer alan, sensörler, akıllı telefonlar ve bilgi işlem merkezleri gibi akıllı nesnelerin, MAS teknolojisiyle entegre edilmeleri durumunda, sistemin performansına nasıl etki edeceğini açıklayan kapsamlı bir araştırma sunmaktadır. Bu kapsamda öncelikle, MAS ve IoT teknolojileri hakkında genel bir bilgilendirilme, MAS’ler içerisinde birlikte çalışabilirliğin önemi ve üretim sistemleri özelinde çoklu etmen teknolojisinin, sensör verilerini yakalamadan karar vermeye kadar çeşitli amaçlarla nasıl kullanılabileceği açıklanmıştır. Sonrasında, IoT sistemlerinde, akıllı nesnelerin birbirleriyle iletişim ve etkileşimini sağlayacak, teknik, anlamsal, sözdizimsel ve platform iş birlikteliği yaklaşımları ve MAS’lerin bu iş birlikteliklerinin kurulmasına nasıl katkı sağlayabileceği ifade edilmiştir. Son olarak, üretim sektörü özelinde, etmen tabanlı iş birliği modellerinin, merkeziyetçi ve merkeziyetçi olmayan yaklaşımla sistemin performansını nasıl etkilediği sunulmuştur. Araştırma, çok etmenli sistemlerin IoT’nin her bir katmanına entegre edilebileceğini ve bu yolla, bilgi güvenliğinden, enerjinin etkin kullanımına, rotalamadan sistem verimliliğin arttırılmasına kadar birçok alanda, IoT’nin etkinliğini arttırabileceğini ortaya koymuştur.

Multi-Agent Systems (MAS) make it possible to perceive, collect, share, consolidate and revise information from multiple smart devices through the design of smart objects as agents within the Internet of Things (IoT) systems. Although multi-agent systems and related tools significantly change the paradigms used in systems optimization, the existing literature on MAS is not sufficient to explain modern distributed computing methods describing enhanced collaboration of IoT devices. This article presents comprehensive research that explains how smart objects such as sensors, smartphones, and data centers in IoT will affect the system\"s performance if they are integrated with MAS technology. In this context, general information about MAS and IoT technologies, the importance of interoperability in MAS, and how multi-agent technology can be used for various purposes, from capturing sensor data to decision making, specific to manufacturing systems, are explained. Afterward, technical, semantic, syntactic, and platform interoperability approaches that will enable communication and interaction of smart objects in IoT systems and how MAS can contribute to the establishment of these collaborations are expressed. Finally, it is presented how agent-based interoperability models affect the system\"s performance with a centralized and decentralized approach, specific to the manufacturing sector. The research has revealed that multiagent systems can be integrated into each layer of the IoT, and in this way, it can increase the effectiveness of IoT in many areas from information security to efficient use of energy, from routing to increase system efficiency.
Keywords: Endüstri Mühendisliği; Mühendislik ve Teknoloji; Industrial Engineering; Engineering and Technology; Mühendislik, Bilişim ve Teknoloji (ENG); Mühendislik; MÜHENDİSLİK, ENDÜSTRİYEL; Engineering, Computing & Technology (ENG); ENGINEERING; ENGINEERING, INDUSTRIAL