Sapanca Gölü’nün (Adapazarı) mikrobiyolojik ve kimyasal kirlilik düzeylerinin saptanması - Macit, Kevser Ayşe (My University, 2010)
SAPANCA GÖLÜ’NÜN (ADAPAZARI) MİKROBİYOLOJİK VE KİMYASAL KİRLİLİK SEVİYESİNİN SAPTANMASI Bu çalışmada Marmara bölgesinde özellikle Adapazarı ve İzmit için doğal su kaynağı olan Sapanca Gölü’nün kirlilik durumu mikrobiyolojik ve kimyasal yönden araştırılmıştır. Sapanca Gölü’nün mikrobiyolojik ve kimyasal kirlilik seviyesinin tespiti çalışmaları Nisan 2009– Mart 2010 tarihleri arasında tamamlanmış ve seçilen 9 ayrı noktadan, mikrobiyolojik analizler için her ay, kimyasal analizler için üç ayda bir su örneği alınmıştır. Suların mikrobiyolojik ve kimyasal analizleri Marmara Üniversitesi Doğa Bitkileri ve Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Laboratuvarında yapılmıştır. Mikrobiyolojik analizler MembranFiltrasyon Tekniği kullanılarak yapılmış ve toplam koliform sayısı saptanmıştır. Kimyasal kirliliği tespit etmek için pH, İletkenlik, Toplam Çözünmüş Madde, Renk, Bulanıklık, Toplam Sertlik, Organik Madde, Kurşun, Kadmiyum, Deterjan, Amonyak, Nitrit, Nitrat,Demir, Alüminyum, Fosfat, Fosfor, KimyasalOksijen İhtiyacı ve Biyolojik Oksijen İhtiyacıparametrelerininanalizleri yapılmıştır. Bütün bu tespitlerde Amerikan Halk Sağlığı Birliği (APHA) Standart MethodKuralları’na uyulmuştur. Bulunan değerler, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği içinde yer alan, Kıta İçi Su Kaynaklarının Sınıflarına Göre Kalite Kraterleri standartlarıyla karşılaştırılmıştır. Sonuçlar incelendiğinde mikrobiyolojik ve bazı kimyasal analizlerde standartların üzerinde değerlerle karşılaşılmıştır. Bu tez çalışması Sapanca Gölü’nün bugünkü kirlilik durumunu ortaya koymaktadır.

DETERMINATION OF THE MICROBIOLOGICAL AND CHEMİCAL POLLUTION DEGREE IN SAPANCA LAKE (ADAPAZARI) In this study, the microbiological and chemical pollution levels of Sapanca Lake, which is natural water source of Marmara region especially Adapazarı and İzmit. The research for determination of the microbiological and chemical pollution degree was done between April 2009 and March 2010. The samples were taken on monthly for microbiological analysis and tri-monthly for chemical analysis from the pre-designated sample locations. Microbiological and chemical analysis were made at Marmara University Natural Plants and Water Products Research and Application Center Laboratory. The microbiological analysis were performed to determine the number of total coliform by using Membrane Filtration Technique. To determine chemical pollution, the analysis of pH, Conductivity, TDS, Color, Turbidity, Total Hardness, Organic Material, Lead, Cadmium, Detergent, Ammonia, Nitrite, Nitrate, Iron, Aluminum, Phosphate, Phosphor, KOI and BOI were performed. APHA Standard Method Rules have been observed during all these studies. The results were compared with Quality Criteria of Inland Water Resources Based on Classes. When the results were analyzed, microbiological and some chemical aspects were exceeded the standard limits. This study shows the present pollution levels in Sapanca Lake.
Keywords: Biyoloji; Hava Kirliliği; Kirlilik