Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi kadın doğum kliniğinde elektif gebelik terminasyon oranının mevsimsel değişkenliği - (:unkn) unknown (My University, 2004)
Amaç: Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde 10. haftadan önce elektif olarak sonlandınlan gebeliklerin klinik konsepsiyonlara oranının mevsimsel farklılık gösterip göstermediğinin incelemesi. Gereç ve Yöntemler: Ocak 1993 - Ocak 2003 tarihleri arasında gebe kalan ve kliniğimize başvuran tüm kadınlar incelenmiştir. Mevsimler arasında elektif terminasyonlann klinik konsepsiyonlara oranı fa'-kare testi ile karşılaştınlmıştır. Aynı oranın mevsimsel değişip değişmediği değişik yaş ve parite gruplarında da incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 4714 gebelikten 804 (%17)'U elektif terminasyon ile sonlandırılmıştır. Kış mevsiminde, sonbahar ve yaza göre elektif terminasyonlann oranında artış gözlenmiştir. Otuzbeş yaşından küçük gebe kalan kadınlarda elektif terminasyon oranının ilkbahardaki ve kış mevsimindeki konsepsiyonlarda sonbahar ve yaza göre daha yüksek olduğu ve nullipar kadınlarda elektif terminasyon oranlarının kış mevsimindeki konsepsiyonlarda sonbahar ve yaz mevsimlerine göre anlamlı artış gösterdiği gözlenmiştir. Sonuç: Konsepsiyonu kışa rastlayan kadınların elektif gebelik terminasyonu oranının diğer mevsimlere göre daha fazla olması ve bunun özellikle 35 yaşından küçük ve nullipar kadınlarda belirgin olması, bu kadınların, kışın gebelikten etkili bir şekilde korunamadıklarını düşündürmektedir.

Objective: To determine the seasonal variation in the rate of elective termination in our clinic. Material and Methods: All pregnant women who presented to our clinic and have last mensturation periods between January 1993 - January 2003 were included in this study. Subjects were divided into four groups according to the season corresponding to their last mensturation periods. Four groups were compared with respect to the rate of elective termination to clinical conceptions by using the cW-square test. Seasonal variation of this rate was also analyzed in different age groups and parities. Results: Of 4714 pregnancies included, 804 (17%) resulted with elective termination. Significantly higher rates of elective termination were observed in conceptions during winter when compared to those in summer and autumn. In women, who were < 35 years of age, the rates of elective termination were higher in conceptions during spring and winter when compared to those in summer and autumn. In nulliparous women statistically higher elective termination rate was also observed in conceptions during winter compared to those in summer and autumn. Conclusion: The present study indicates that women experience elective termination more frequently in conceptions during winter. This may be due to the ineffective contraception especially in women, who were < 35 years of age and in nulliparous women during winter.
The seasonal variation in the rate of elective termination in medical school of Marmara University of department of gynecology and obstetrics
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Kadın Araştırmaları