İlkokul 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin ders çalışma alışkanlıklarına çizgi filmlerin etkisinin incelenmesi - Coşkunçay, Fatma Hasna (My University, 2019)
ÖZETİlkokul 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin ders çalışma alışkanlıkları üzerine çizgi filmlerin etkisinin olup olmadığını belirlemeyi amaçlayan bu çalışmada öğrencilerin ders çalışma alışkanlıklarının öğrencilerin; cinsiyetine, çizgi film izleme-izlememe durumuna, günde kaç saat çizgi film izlediklerine, izledikleri çizgi filmlerin türüne, çizgi filmleri kimin seçtiğine ve annelerinin çalışma durumuna göre farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. İlkokul öğrencilerinin ders çalışma alışkanlıklarında izledikleri çizgi filmlerin etkisinin bir takım değişkenler aracılığı ile incelendiği bu araştırma bir tarama araştırmasıdır. Araştırmanın evrenini İstanbul ilinde öğrenim gören ilkokul 3. ve 4. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklemini ise uygun örnekleme yoluyla seçilmiş olan ve Beylikdüzü ve Esenyurt ilçelerinde bulunan ilkokullara devam etmekte olan 433 ilkokul 3. ve 4. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır.Araştırmada verilerin toplanmasında “Kişisel Bilgi Formu” ile “Ders Çalışma Alışkanlıkları Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin analizinde katılımcıların demografik özelliklerini özetlemek amacıyla frekans ve yüzde hesapları yapılmıştır. Ayrıca katılımcıların ders çalışma alışkanlıklarının demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmama durumlarına yönelik ise bağımsız gruplar t-Testi ile ANOVA testinden yararlanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre katılımcıların ders çalışma alışkanlıkları; cinsiyete, çizgi film izleyip izlememe durumlarına ve günde kaç saat çizgi film izlediklerine göre farklılık göstermektedir. Bu kapsamda, kız öğrencilerin ve daha az çizgi film izleyen öğrencilerin ders çalışma alışkanlıklarının daha verimli olduğu gözlemlenmiştir. Çizgi film izleyen öğrencilerin çizgi film izlemeyen öğrencilere göre ders çalışma alışkanlıkları ölçeğinden daha yüksek puan aldıkları gözlemlenmiştir. Fakat ders çalışma alışkanlıkları, izlenilen çizgi film türüne, izlenilen çizgi filmi kim seçtiğine ve anne çalışma durumuna göre herhangi bir farklılaşmama gözlemlenmemiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda uygulayıcılara ve araştırmacılara yönelik öneriler geliştirilmiştir.

ABSTRACTIn this study which aims to determine the effects of cartoons on the study habits of 3rd and 4th grade students in elementary school, it is searched whether the students’ study habits differ in terms of the gender of the students, the type of cartoons, how many hours a day they watch cartoons, the cartoons they watch, and mothers’ working status. This research is a survey study in which the effects of the cartoons watched by primary school students in their study habits are examined through a number of variables.The universe of the study consists of 3rd and 4th grade primary school students in Istanbul. The sample is composed of 433 elementary school 3rd and 4th grade students attending primary schools in Beylikdüzü and Esenyurt.“Personal Information Form” and “Study Habits Scale” were used in the study. In order to summarize the demographic characteristics of the participants, frequency and percentage calculations were made. In addition, independent groups’ t-Test and ANOVA test were used for the situations in which the study habits differ in terms of demographic characteristics.The findings of the study show that study habits differ in terms of gender, cartoons, and the time spending on watching cartoons. In this context, it was observed that female students were more productive study habits than the students who did not watch cartoons and students watching less cartoons. However, study habits do not differ in terms of, the type of cartoons watched, who selects the type of cartoons and mothers’ working status. In the light of the results obtained in the study, suggestions for practitioners and researchers were developed.
Keywords: Cartoon Types; Cartoons; Çizgi Film Türleri; Çizgi Filmler; Ders Çalışma Alışkanlıkları; Education; Education Programs; Education, Elementary; Eğitim Study Habits; Eğitim Programları; Eğitim, İlk; Elementary School; İlkokul; Screening Model; Sempatik Şiddet; Sympathetic Violence; Tarama Modeli