Yerel yönetimler ve Gençlik Hizmetleri Spor Müdürlüğü'nde görev yapan spor yöneticilerinin duygusal zeka düzeyleri ile mutlulukları arasındaki ilişkinin incelenmesi - Serter, Kaan (My University, 2019)
Amaç: Araştırmada, İstanbul ilinde yerel yönetim ile Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nde üst düzey spor yöneticisi olarak görev yapan spor yöneticisi personelin duygusal zekâ düzeyleri ve mutluluk düzeyleri ile ilgili durum tespiti yapmak, duygusal zekâ ve mutluluk düzeylerinin bazı değişkenler ile ilişkisini ortaya koymak ve duygusal zekâ ile mutlulukları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Araştırmada, mevcut durumu ortaya çıkartmayı amaçlayan betimsel ve ilişkisel taramaya yönelik bir yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, İstanbul ili yerel yönetimleri ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nde üst düzey spor yöneticisi olarak görev yapan 85 spor yöneticisi oluşturmaktadır. Çalışma katılımcıların gönüllülük esasına göre yürütülmüş ve 40 spor yöneticisine ulaşılmıştır. Örneklem grubunun evreni temsil eder nitelikte olduğu kabul edilmiştir. Araştırma nicel yönteme göre tasarlanmış olup ilişkisel tarama modeline göre yürütülmüştür. Veri toplama araçları olarak kişisel bilgi formu, Asıl Form Schutte Duygusal Zekâ Testi (SDZT-33-Tr), ve Oxford Mutluluk Ölçeği Kısa Formu (OMÖ-KF)'ndan yararlanılmıştır.Bulgular: Araştırma verilerinin normal bir dağılım gösterdiği belirlenmiştir. Spor yöneticilerinin duygusal zekâ düzeylerinin oldukça yüksek ve mutluluk düzeylerinin yüksek olduğu anlaşılmaktadırSonuçlar: Spor yöneticilerinin duygusal zekâ ölçeği puanları ile mutluluk puanları arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Bu sonuç spor yöneticilerin duygusal zekâlarının artmasının orta düzeyde olumlu yönde mutlu olduklarını göstermektedir.

Purpose: In this research, it was aimed to determine the emotional intelligence and happiness levels of the personnel who serves as senior executive of Youth and Sports Directorate staff in Istanbul province and to reveal the relationship among some variables, the emotional intelligence and happiness levels.Material and Method: In this research, descriptive and relational screening method was used to reveal the current situation. The number of the participants is 85 sports executives working as senior executive in İstanbul Provincial Directorate of Youth and Sports. The study was conducted on a volunteer basis and 40 sports managers were reached. It was accepted that the sample group was representative of the universe. The research was designed according to quantitative method and carried out according to relational survey model. Personal information form,Schutte Self Report Emotional Intelligence Test (SSREI-33-Tr) and the Oxford Happiness Scale Short Form (OHS-SF) were used as data collection tools.Findigs: It was determined that the research data showed a normal distribution. It is understood that emotional intelligence levels of sports managers are quite high and happiness levels are high.Conclusion: It is seen that there is a moderate positive relationship between emotional intelligence scale scores and happiness scores of sports managers. This result shows that the increase in emotional intelligence of sports managers are moderately happy.
Keywords: Duygusal Zekâ; Emotional Intelligence; Happiness; Management; Mutluluk; Öğrenim ve öğretim; Spor; Sports; Study and teaching; Yönetim