Okul öncesi öğretmeninin görev ve yeterliklerine ilişkin öğretmen, öğretmen adayı, veli ve yönetici görüşlerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi - Şentürk, Şeyma Nur (My University, 2023)
Bu araştırmada okul öncesi öğretmenin görev ve yeterlikleri hakkında okul öncesi öğretmenlerinin, öğretmen adaylarının, okul yöneticilerinin ve veli görüşlerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Öncelikle veri toplamak için “Okul Öncesi Öğretmeninin Görev ve Yeterlikleri Ölçeği” geliştirilmiştir. Ölçeğin geçerliğini sınamak için yapılan açımlayıcı faktör analizi sonucunda ölçek 2 faktör ve 80 maddeden oluşmuştur. Birinci faktör maddeleri öğretmenin görev ve yeterliklerinden, ikinci faktör maddeleri ise öğretmenin görev ve yeterliği kapsamında olmayan işlerden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri 2021-2022 eğitim-öğretim yılı içerisinde İstanbul’un Sancaktepe, Sultanbeyli, Kartal, Maltepe, Üsküdar ve Kadıköy ilçelerindeki devlete bağlı ilkokul ve ortaokul bünyesinde yer alan anasınıfları ve devlet bağımsız anaokullarının öğretmenleri (n=237), yöneticileri (n=115) ve velileri/ ebeveynleri (n=209) ile Marmara Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği’nde okuyan öğretmen adaylarından (n=149) toplanmıştır. Bu grupların ölçek puanları hem bazı değişkenler ile hem de birbirileri ile karşılaştırılmıştır. Araştırma bulgularına göre; okul öncesi öğretmenlerinin 1. Faktörden (görev ve yeterlikler) aldıkları puanlar ile demografik değişkenler arasında anlamlı fark saptanamamıştır; 2. Faktörden (görev ve yeterlikler dışında) alınan puanların ise yaş, öğrenim durumu, mezun olunan bölüm, kıdem ve istihdam türü değişkenlerine göre anlamlı fark gösterdiği bulunmuştur. Okul yöneticilerinin 1. Faktörden (görev ve yeterlikler) aldıkları puanların cinsiyet değişkenine göre; 2. Faktörden (görev ve yeterlikler dışında) aldıkları puanların cinsiyet, yaş, branş, hizmet süresi ve çalışılan okul kademesi değişkenlerine göre anlamlı fark gösterdiği görülmüştür. Velilerin/ ebeveynlerin 1. ve 2. Faktörden aldıkları puanların sadece öğrenim durumu değişkenine göre anlamlı fark gösterdiği saptanmıştır. Okul öncesi öğretmen adaylarının 1. Faktörden (görev ve yeterlikler) aldıkları puanların sınıf değişkenine göre anlamlı farklılık gösterdiği bulunmuştur. iii Okul öncesi öğretmenlerinin, okul yöneticilerinin, velilerin/ ebeveynlerin ve okul öncesi öğretmen adaylarının ölçek puanları karşılaştırıldığında 1. Faktörde öğretmen adayları ile öğretmen ve veliler arasında öğretmen adayları lehine, öğretmen ile veli arasında öğretmenler lehine, yöneticiler ile veliler arasında yöneticiler lehine anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir. 2. Faktörde öğretmenler ile diğer tüm gruplar (yönetici, veli, öğretmen adayı) arasında tüm gruplar lehine, veliler ile diğer tüm gruplar arasında ise veliler lehine anlamlı farklılık bulunmuştur.

In this study, it is aimed to comparatively examine the opinions of preschool teachers, pre-service teachers, school administrators and parents about the duties and competencies of preschool teachers. First of all, Preschool Teacher's Duties and Competencies Scale was developed to collect data. As a result of the exploratory factor analysis performed to test the validity of the scale, the scale consisted of 2 factors and 80 items. The first factor items consist of the duties and competencies of the teacher, and the second factor items consist of the tasks that are not within the scope of the teacher's duties and proficiency. The data of the research are teachers (n=237), administrators (n=115) of kindergartens and state independent kindergartens within the state primary and secondary schools in Sancaktepe, Sultanbeyli, Kartal, Maltepe, Üsküdar and Kadıköy districts of Istanbul in the 2021-2022 academic year. ) and their parents/ parents (n=209) and pre-service teachers (n=149) studying at Marmara University Preschool Education. The scale scores of these groups were compared both with some variables and with each other. According to the research findings; There was no significant difference between the scores of preschool teachers from Factor 1 (tasks and competencies) and demographic variables; It was found that the scores obtained from the 2nd factor (except for the duties and qualifications) showed a significant difference according to the variables of age, education level, department graduated, seniority and employment type. According to the gender variable of the scores of the school administrators from the 1st Factor (duties and competencies); It was observed that the scores they received from the 2nd factor (except for duties and competencies) showed a significant difference according to the variables of gender, age, branch, length of service and school level. It was determined that the scores of the parents/ parents from the 1st and 2nd Factors differed significantly only according to the variable of educational status. v It was found that the scores of the pre-school teacher candidates from the 1st factor (tasks and competencies) differed significantly according to the class variable. When the scale scores of preschool teachers, school administrators, parents/ parents and pre-school teacher candidates were compared, it was determined that there was a significant difference between pre-service teachers and teachers and parents in favor of pre-service teachers, between teachers and parents in favor of teachers, and between administrators and parents in favor of administrators in the 1st factor. In the second factor, a significant difference was found between teachers and all other groups (administrators, parents, teacher candidates) in favor of all groups, and between parents and all other groups in favor of parents.
Keywords: Ebeveyn katılımı; Education, Preschool; Eğitim, Okul öncesi; Okul öncesi öğretmeninin görev ve yeterlikleri; Okul öncesi öğretmenleri; Okul yöneticileri; Okul yöneticisi; Öğretmen adayı; Parent participation; Preschool teachers; School administrators; The competencies of the preschool teacher; The duties of the preschool teacher; Training of; Veli/ Ebeveyn; Yetiştirilmesi