İstanbul’un Kadıköy ilçesinde yer alan park alanlarındaki ağaç, ağaççık ve çalı yapraklarındaki mantar hastalıkları - Güneysu, İlhami (My University, 2013)
İSTANBUL’UN KADIKÖY İLÇESİNDE YER ALAN PARK ALANLARINDAKİ AĞAÇ, AĞAÇÇIK VE ÇALI YAPRAKLARINDAKİ MANTAR HASTALIKLARI Bu çalışmada Kadıköy’de mevcut 71 adet parkta ağaç, ağaççık ve çalı yapraklarında ortaya çıkan hastalıkların mantar kökenli olanları araştırılmıştır. 120 tür, 54 cins ve 28 familya tanımlandı. Tespit edilen patojen mantarların; 57 adedi yaprak lekelenmesi hastalığına, 1 adedi yaprak kıvrıklığı hastalığına, 2 adedi çillenme hastalığına, 14 adedi doku ölümü hastalığına, 3 adedi yalancı külleme hastalığına, 2 adedi çürüklük hastalığına, 3 adedi solgunluk hastalığına, 4 adedi yanıklık hastalığına, 2 adedi yaprak döküm hastalığına, 9 adedi pas hastalığına, 3 adedi sürgün yanıklığı hastalığına, 2 adedi uçdan ölüm hastalığına, 2 adedi yara kabuğu hastalığına, 14 adedi gerçek külleme hastalığına, 1 adedi isli küf hastalığına, 1 adedi kabarcık hastalığına, 1 adedi süt parlaklığı hastalığına sebep olmaktadır. Çalışma alanında en fazla görülen pathogen mantar türleri; Glomerella cingulata, Coccomyces hiemalis, Alternaria alternate, Phyllostica punchata, Phylosticta magnolia, Fabraea maculate, Peronospora sparsa. En fazla mantar hastalığına maruz kalan bitkilerin; Prunus cerasus, Prunus domestica, Rosa sp., Cercis silquastrum, Ficus carica, Viburnum tinus, Euonymus japonica, Laurus nobilis, Thuja occidentalis, Pyracantha coccinea cinslerine giren bitki türleri olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, insan sağlığını da tehdit eden Erysiphe, Botrytis ve Coniothyrium cinslerine mensup patojen mantarlarda tespit edilmiştir. En fazla ve sık hastalık yaratan mantarların girdiği familyalar Botryosphaeriaceae, Mycosphaerellaceae, Dermateaceae, Elsinoaceae’dir

ON FUNGUS DISEASES ON LEAVES WHICH, TREES, SMALL TREES, AND BUSHES IN THE PARK AREAS OF KADIKÖY DISTRICT IN ISTANBUL In this study a research has been made on fungus rooted diseases which occurred on the leaves of plants, trees, and bushes in seventy-one parks that located in the Kadiköy district. 120 patogen fungi species belong to 54 genera and 28 families have identified. 57 species of the identifield pathogenic fungi cause the leaf spots disease, one of them causes leaf curls disease two of them cause leaf blotch disease fourteen of them cause anthracnoses, three of them cause downy mildews two of them cause disease, three of them cause wilt disease, four of them cause blight, disease two of them cause fall of leaf disease, nine of them cause rusting disease, three of them cause shoot blight disease, two of them cause powdery mildews desase, one of them cause pimple disease one of them cause sooty mildew disease and one of them cause milk white disease. Same of the communest fungi species are as follows, Glomerella cingulata, Coccomyces hiemalis, Alternaria alternate, Phyllostica punchata, Phylosticta magnolia, Fabraea maculate, Peronospora sparsa. We found out that, the mostly exposed plant taxd by the fungi are; Prunus cerasus, Prunus domestica, Rosa sp., Ficus carica, Viburnum tinus, Euonymus japonica Pyracantha coccina, Laurus nobilis, Thuja occidentalis. Besides pathogene fungi: that threaten peope health have also been identified. They belong to the genera of Erysiphe, Botrytis, Coniothyrium. The fungi familyses that mostly Botryosphaeriaceae, Mycosphaerellaceae, Dermateaceae, Elsinoeace.
Keywords: Biyoloji