Multicriteria decision making renewable energy technologies selection - Boz, İsmail (My University, 2010)
ÇOK KRİTERLİ KARAR ALMA YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ SEÇİMİ Bu tezi amacı çok kriterli karar alma tekniklerini kullanarak yenilenebilir enerji üretim teknolojilerini seçmektir. Hiçbir itici gücün olmadığı ve en az yatırım gerektiren teknoloji çok kriterli karar alma tekniklerinden olan basit eklemeli sıralama (SAR), basit eklemeli ağırlık belirleme (SAW), Tercih sıralama organizasyon metodu (PROMETHEE) ve son olarak ta analitik hiyerarşik prosedür (AHP) tekniklerini kullanarak gerçekleştirilmiştir. Bu dört ayrı tekniğin uygulamasından aşağıdaki sonuçlar çıkarılmıştır. Karada ve denizde rüzgâr gücü en çok tercih edilen yenilenebilir enerji teknolojisi ve uygulamaya en uygun teknoloji olarak ortaya çıkmıştır. Tercih edilmesinin sebepleri başlangıçta düşük yatırım ve işletme gereksinimi, tahmin edilebilir performans, ticari olarak gelişmiş-olgun teknoloji ve kolay ulaşılabilir teknoloji olmasından kaynaklanmaktadır. Bu sebeplerden dolayı da Türkiye’de belkide en çok tercih edilen yenilenebilir enerji üretim teknolojisi olarak son yılların tercihi olmuştur. Hidroelektrik rüzgârdan sonra gelen seçim olarak ortaya çıkmıştır. Hidroelektrik geçmişte olduğu gibi gelecekte de Türk yatırımcının gözde enerji üretim teknolojisi olacaktır.

MULTICRITERIA DECISION MAKING RENEWABLE ENERGY TECHNOLOGIES SELECTION The objective of this thesis is to determine the renewable energy generating technologies within multicriteria decision analysis (MCDA) domain. No incentives and least cost type investments are to be determined by using various multicriteria decision methodologies, namely, simple additive ranking (SAR), simple additive ranking (SAR), Preference Ranking Organization METHod for Enrichment Evaluations (PROMETHEE) and Analytical hierarchical Process (AHP). Following conclusions can be drawn from the application of four different MCDM methods: • Wind power, wind on land and off shore, is by far the most preferred Renewable energy technologies, more feasible for application, since it provides several advantages: low initial and operational cost, unvarying performance, and commercially mature and available technology. This is why it has become a most preferred renewable energy investment in Turkey and success story across Europe in the last decade. • Hydroelectricity was the choice after wind power. Hydroelectric power was always the choice of Turkish investor for the years in the past and it will preserve its position for the years to come too.
Keywords: Pazarlama; Teknoloji; Yenilenebilir Enerji