Sosyal güvenlik hukukunda çocuklar - Yılmaz, Zehra (My University, 2016)
Çocuklar, her alanda öncelikli olarak korunmaya gereksinim duyan gruplardandır. Bunun sebebi çocukların kendilerini ve haklarını koruyamayacak durumda olmaları ve geleceğimizin yetişkinleri olarak yetişmelerinde özel bir hassasiyete ihtiyaç duyulmasıdır. Çocukların hukuksal ve sosyal alanda haklarının korunması amacıyla ulusal ve uluslararası alanda birçok yasal düzenleme getirilmiştir. Avrupa Sosyal Şartı, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, 4857 sayılı İş Kanunu, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu bu düzenlemelerden bazılarıdır. Sosyal güvenlik hakkı ise temel insan hakkı olan yaşama ve sağlık hakkının olmazsa olmaz bir parçası niteliğindedir. Konu çocuklar olduğunda sosyal güvenlik hakkının önemi daha da artmaktadır. Sosyal güvenlik hakkı sadece çalışan gruplar için değil çalışmayan ancak destek olunmadan insan onuruna yaraşır bir hayat süremeyecek olanlar ile çeşitli sebeplerden korunmaya ihtiyacı olan çocuklara sosyal yardım ve sosyal hizmetler sağlanmasını da kapsamaktadır. Bu gelişmeler çerçevesinde tezimizde çocukların sosyal güvenlik alanında haklarının temini ve korunmasına yönelik hukuksal durum; tarihçesi, uluslararası belgeler boyutu, Türkiye’deki primli sosyal güvenlik rejiminde sağlanan ölüm yardımı, ölüm geliri, genel sağlık sigortası gibi haklar ve primsiz rejim çerçevesinde sağlanan sosyal yardım ve hizmetler boyutuyla incelenmiştir. ocuk, Sosyal Yardım ve Hizmetler, Sosyal Güvenlik, Geride Kalan Çocuk, Genel Sağlık Sigortası

Children are one of the groups that require protection as a priority in all areas. The reason for this is a special sensitivity is needed about their raising as adults of the future and their unability of protecting themselves and their rights. Many regulations at the national and international arena have been made in order to protect the social and legal rights of children. European Social Charter, The United Nations Convention on the Rights of the Child, Social Security and General Health Insurance Act No. 5510, Labor Act No. 4857, Social Services Act No. 2828 are some of these embodiments. Social security right is an assencial part of right lo live and right to health which are basic human rights. When it comes to children the importance of the right to social security is further increased. Social security, covers not only working groups but also those who can not work, can not provide themselves a life that worthy of human dignity without support, Also it covers the children who need protection, social assistance and social services. In this respect, in out thesis legal situation about providing and protecting the social security rights of children has been examined by those aspects; historical, international documents, rights provided as the death benefit, survivors income provided in the contributory social security regime in Turkey, general health ınsurance and social assistance and services provided under the non-contributory regime. ldren, Social Assistance and Services, Social Security, Survivor Child, General Health Insurance
Keywords: Çocuk hakları; Çocuklar; Hukuki durum, yasalar, vb; Sosyal güvenlik; Türkiye