Taekwondocularda köpük silindir uygulamalarının kalça eklem hareket açıklığına, dikey sıçramaya ve patlayıcı güce akut etkileri - Kahraman, Tuğçe (My University, 2018)
Amaç: Bu araştırmada, taekwondocularda alt ve üst ekstremiteye uygulanan köpük silindir alıştırmalarının, eklem hareket açıklığına (EHA) ve dikey sıçrama performansına olan akut etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Araştırma kapsamına; haftalık antrenman seviyeleri aynı (3 gün/ hafta; 60 dk/ gün), siyah kuşak sahibi, 12-14 yaş grubu taekwondocular (nkız=6, nerkek=13, toplam 19) alınmıştır. Araştırmada ön test-son test modeli kullanılmıştır. İlk ölçüm gününde; tüm katılımcılara antropometrik ölçümler, kalça pasif fleksiyon (KPF), Beighton hipermobilite ve dikey sıçrama testleri uygulanmıştır. İkinci gün sporcular randomize olarak teste alınmıştır. Ortak ısınma modelinin ardından, katılımcılar belirlenmiş olan beş bölgeye (erector spinae, iliotibial band, hamstrings, quadriceps ve calf) metronom eşliğinde toplam 150 sn (30 sn-40 vuruş-her bir bölge) köpük silindir egzersizleri uygulamışlardır. Ardından sporcular 2 gruba ayrılmışlar ve bir gruba KPF testi, diğer gruba ise dikey sıçrama testi yapılmıştır. Üçüncü gün ise, bütün testler tüm katılımcılara çaprazlama olarak tekrar uygulanmıştır. Bulgular: Köpük silindir egzersizlerinin dominant ve dominant olmayan bacakların KPF derecelerine akut olarak zaman, taraf ve cinsiyet açısından bir etkileşimi olmamıştır (p>0,05). Buna karşılık, köpük silindir alıştırmaları dikey sıçrama yüksekliğinde (%13,02) ve sıçrama gücünde (%5,23) pozitif yönde bir artış oluşturmuştur. Sonuçlar: Alt ve üst ekstremiteye uygulanan köpük silindir egzersizleri; taekwondocularda KPF derecesinde herhangi bir etki yaratmamış olmasına karşılık, dikey sıçrama performansında oluşturduğu artış nedeniyle, ısınma sürecinde farklı bir antrenman modeli olarak kullanılması önerilebilir.

Aim: In this research, it is aimed to study how use of foam roller applied on upper and lower extremities of the taekwondo players acute effects the range of motion (ROM) and vertical jump (VJ) performance.Materials and Methods: A total of 19 taekwondo players (ngirl=6, nboy=13, from 12-14 age level) having black belt and doing same training session (3days/ week; 60 min/ day), have been participated. pre and post-test model was used in the research. On the first day, all participants’ antropometric, hip passive flexion (HPF), Beighton hypermobility and VJ test measurements are taken for comparison. On the second day, after mutual warm-up exercises, foam roller exercises are applied to all the participants’ determined 5 regions (erector spinae, iliotibial band, hamstrings, quadriceps ve calf) for a total 150 seconds (30s-40 beat/ each region). Then, the players are divided into the 2 groups and one is analyzed for HPF; while other is studied for VJ test. On the third day; the tests are changed across the groups and effects are compared for HPF and VJ.Results: Foam roller exercises show no acute effect on dominant and non-dominant leg’s HPF degree in terms of time, side and gender (p>0,05). On the other hand, use of foam roller exercises improves the VJ height (%13,02) and jumping power (%5,23). Conclusions: Although foam roller exercises show no acute effects on the HPF for taekwondo players, it it can be suggested to be used as a different training model in the warm-up exercise due to its positive impact on the VJ.
Keywords: Beden eğitimi ve antrenman; dikey sıçrama; Dövüş sanatları; Esneklik; explosive power; foam roller; ısınma Flexibility; köpük silindir; Martial arts; Öğrenim ve Öğretim; patlayıcı güç; Physical education and training; Study and Teaching; Taekwondo; Tekvando; vertical jump; warm-up