Kuşburnu ve kakaonun antioksidan aktiviteleri üzerine araştırmalar - Kılıçgün, Hasan (My University, 2003)
1. ÖZET Çalışmamızda kakao ve kuşburnu türlerinden Rosa canina ve Rosa rugosa'nın CCl4-indüklü lipid peroksidasyonunu, protein oksidasyonunu inhibe edici etkisini ve glutatyon düzeyine etkisini incelemeyi amaçladık. Amacımıza yönelik Wistar albino sıçanlardan Kontrol I, Kontrol II, kakao, Rosa canina ve rugosa grupları oluşturuldu. Kontrol grupları standart pellet diyetle, kakao, Rosa canina ve Rosa rugosa grupları ise yemlerine sırasıyla %6'şar (w/ w) kakao, Rosa canina ve Rosa rugosa katılmış diyetle 3 ay beslendiler. Kontrol I grubuna zeytinyağı, diğer gruplara tek doz CCl4 uygulanmasından 2 saat sonra sıçanlar öldürüldü. Sıçanların plazma ALT ve AST aktiviteleri kit kullanılarak, plazma ve karaciğer lipid peroksit düzeyleri tiyobarbiturik asit testiyle, karaciğer protein oksidasyonu karbonil yöntemiyle, glutatyon düzeyi ise Ellman metoduyla ölçüldü. Çalışmalarımızda kuşburnu türleri Rosa rugosa, Rosa canina ve kakaonun antioksidan aktiviteleri saptandı. İki kuşburnu türü de CCl4'e bağlı olarak yükselen lipid peroksit ve glutatyon düzeylerini normal değerlere getirirken, karaciğer protein karbonil içeriğinde de anlamlı düşüşlere neden oldular. Ancak Rosa canina, Rosa rugosa'ya göre ALT ve AST aktivitelerini düşürmede daha güçlü bir etki gösterdi. Diğer taraftan kakao lipid peroksit ve glutatyon düzeylerini normal değerlere indirirken karaciğer protein karbonil içeriğini de düşürdü ve Rosa canina gibi plazma ALT ve AST aktivitelerini normal değerlere yaklaştırdı. 2.

STUDIES ON ANTIOXIDANT ACTIVITIES OF ROSE-HIPS AND COCOA In this study, we aimed to study the inhibitory effects of cocoa and rose-hip species Rosa rugosa and Rosa canina on CCl4-induced lipid peroxidation and protein oxidation and their effects on glutathione levels. Five groups of Wistar albino rats formed two control groups and three treatment groups. The control groups were fed with standard diets, while the cocoa, Rosa canina and Rosa rugosa groups were fed the standard diet plus 6% by weight cocoa, Rosa canina and Rosa rogosa, respectively. After 3 months, the rats in the treatment groups and one control group were administered a single dose of CCl4 and sacrificed two hours later, while the other control group was administered olive oil. Plasma ALT and AST activities were measured by using kit, lipid peroxide levels in plasma and liver were measured by TBA test, liver protein oxidation measured by the carbonyl assay, liver glutathione levels were measured by the method of Ellman. In our study, the antioxidant activities of rose-hip species Rosa rugosa, Rosa canina and cocoa were determined. Both of the rose-hip species brought lipid peroxide and glutathione levels which were increased by CCl4 induction to normal levels, while causing significant decrease in liver protein carbonyl content. Rosa canina, compared to Rosa rugosa, showed a stronger effect on ALT and AST activities. On the other hand, cocoa decreased the liver protein carbonyl content while bringing lipid peroxide and glutathione levels to normal levels and like Rosa canina, it caused plasma ALT and AST activities approach to normal levels.
Keywords: Antioksidanlar; Biyokimya