Mali kural türlerinin ekonomik amaçları gerçekleştirmedeki başarı düzeyleri - Kılıç, Ramazan (My University, 2019)
1970’li yılların sonuna kadar pek çok ülkede uygulama imkânı bulan iradi maliyepolitikalarının büyük bütçe açıkları ve sürdürülemez borç stoklarını ortaya çıkarması ekonomikkrizlere sebep olmuştur. Devletlerin müdahalesi arttıkça ekonomik ve politik istikrarsızlıklarınderinleşmesi kurala bağlı maliye politikalarının ön plana çıkmasına zemin hazırlamıştır.Özellikle 1980 yılından sonra mali ve parasal disiplinlerini sağlamak isteyen ülkeler tarafındanmali kurallar uygulanmaya başlanmıştır.Mali kuralların çeşitli fayda ve sakıncaları olduğu yönünde eleştiriler de yer almaklabirlikte günümüzde mali kuralların kullanılıp kullanılmaması değil uygulanacak olan kurallarınnasıl düzenlemesi gerektiği üzerinde durulmaktadır.Ayrıca mali kuralların etkinliğini inceleyen çalışmaların genelinde çoğunlukla olumluetkiler gözlenmesine rağmen mali kuralların tasarımlarının ve ülkenin ekonomik ve siyasikoşullarının da mali kuralların başarısı açısından önemli olduğu belirtilmiştir. Teoori ve ampirik çalışmalardan yola çıkılarak farklı mali kural türlerinin ekonomik amaçları gerçekleştirmedeki başarı düzeylerinin ortaya konulması amaçlanmaktadır.

In this study, it is aimed to determine the success levels of different types of financial rules in realizing economic goals based on the theory and empirical studies
Keywords: Economi; Economy; Mali kurallar Fiscal rules