Halkla ilişkiler ve gazeteci ilişki modelleri açısından mesleki etik değerler - Karahan, Pınar (My University, 2019)
Halkla İlişkiler ve Gazeteci İlişki Modelleri Açısından Mesleki Etik Değerler isimli bu çalışmada, toplumu bilgilendirme görevi üstlenen halkla ilişkiler mesleği mensupları ile gazeteciler arasında kurulan ve devam eden ilişkiye yönelik kuramsal modeller incelenmiştir. Her iki meslek grubu için dünyadan örnekler ve mesleki kurallar çerçevesinde kabul edilen bilgiler sunulmaktadır; yine iki meslek grubu çalışanlarının kendi mesleki alanlarında ve birbirleriyle olan ilişkilerindeki etik ölçütler dikkate alınarak, bu ilişkinin ‘nasıl daha sağlıklı’ bir şekilde ilerleyeceği gerek teorik gerekse de nitel bir araştırmayla belirlenmeye çalışılmıştır. Böylece temelde kamuoyunu bilgilendirme aşamasında beraber aşama kaydeden bu iki mesleğin etkileşim faaliyetlerinin ortaya koyulması, iletişim çalışmalarında iyileştirme, etik değerler açısından sıhhi ilerleme; hem halkla ilişkiler çalışanlarının gereken itibarı kazanması hem birçok nedenden dolayı günümüzde çalışma şartları giderek daha da zorlaşan gazetecilerin işlerinin nasıl kolaylaşacağı amaçlanmaktadır. Çalışmanın son kısmında Türkiye’de halkla ilişkiler mesleğini icra edenler ve gazetecilerle gerçekleştirilen mülakatlar yer almaktadır. Bu aşamada gazetecilerin ve halkla ilişkiler çalışanlarının talepleri, yaşadıkları radikal sıkıntılar, ampirik görüşler sıralanmaktadır. Sonuç olarak ise mesleğin otoriteleri tarafından onaylanan kuramsal modeller ve tecrübeye dayalı görüşler çerçevesinde bir değerlendirilme yapılmakta, iki meslek grubunun etik değerler bağlamında ‘en uygun’ pragmatik çözüm önerileriyle nasıl ilerleyeceği kaydedilmektedir.

In this study, named as “Professional Ethics in Terms of Public Relations (PR) and Journalist Relation Models”, theorotical models concerning the ongoing relationships between journalists and members of PR profession who undertake the task of informing the society are examined. For both tribes, examples from world and information accepted within the framework of professional rules are presented; and, by considering ethical issues at their own environment and relationship between them, tried to state how to improve the relationship in a better way with not only qualitative but also theorotical research. Thus, it’s aimed to reveal the interaction activities of this two professions which fundamentally make progress together while informing community, to make better interaction studies, to improve in the way of ethical values, to help the PR workers to get required reputation and to simplify journalists’ job whose working conditions are becoming harder day by day. At the final part of the study, interviews which is made with PR workers and journalists are located, in this stage, demands, radical problems encountered and empirical sights are indicated. Consequently, an evaluation is made in accordance with theorotical models made by authorities and sights based on experience, also, revealed how to improve the both tribes with most suitable pragmatical solution offers by considering ethical rules.
Keywords: Ethic; Ethics; Etik (Ahlak); Etik Public Relations; Gazeteci; Gazetecilik; Halkla ilişkiler; Halkla İlişkiler; Journalism; Journalist; Public relations