A novel hyper project portfolio approach to select and balance a sustainable project portfolio - Cihan, Emin Ercan (My University, 2022)
SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR PROJE PORTFÖYÜNÜ SEÇMEK VE DENGELEMEK İÇİN YENİ BİR HİPER PROJE PORTFÖYÜ YAKLAŞIMI Proje portföyü konusu literatürde çok geniş bir şekilde ele alınmıştır. Akademisyenler ve uygulayıcılar farklı alanlardan katkı sağlamaktadır. Normatif yaklaşımlar, sürdürülebilirliği ve dengeyi içeren ideal bir dünyayı ima eder. Aynı şekilde proje portföyleri, sürdürülebilirlik ve denge kavramlarıyla literatürde ele alınmaktadır. Gerçek uygulamalarda ise bir çok sapma ve beklenmedik durum ile karşılaşırız. Bu çalışma, sürdürülebilir ve dengeli bir portföye doğru ilerleyen bir yörünge araştırmakta ve bir portföyün ön uç aşamasında karar vericiler için bir yol haritası sunmaktadır. Başlıca katkılarımız yedi yönlü tasvir edilebilir: (1) Denge kavramlarını temellendirmek için yeni bir portföy alanını somutlaştırmak, (2) Portföylerin ön değerlendirmesi için özgün bir yaklaşım sunmak, (3) İlk tercih algoritmasını tanıtmak ve proje karmaşıklığı için yeni bir ölçek puanlama kılavuzu oluşturmak, (4) Birleşme ve satın almalarda iş dönüşümü portföylerinin zorlu bir örneğini ortaya koymak, (5) Portföy organizasyonunda önyargıyı azaltma stratejisini uygulamak, (6) Portföyler üzerindeki bilişsel yükü açığa çıkaran yeni bir simülasyon tekniğini tanıtmak ve (7) Mega projelerde yönetişimin nasıl işleyebileceğini ve beklenmedik olayların nasıl yönetilebileceğini ortaya çıkarmaktır. Her orijinal katkı, ayrı bir bölüm olarak tez içeriğinde ardışık olarak ele alınmaktadır. Nihai hedef, proje portföyü organizasyonlarında karar vericiler için öğretici içgörüler sunmaktır. Çalışmamız, sadece risk-getiri teorisi ile değil, aynı zamanda karmaşıklık ve belirsizliklerle de ilgilenen proje portföyüne bir yaklaşımı tasvir etmektedir. Önerilen yaklaşımın karar vericilere birçok yönden yardımcı olacağına inanıyoruz.

A NOVEL HYPER PROJECT PORTFOLIO APPROACH TO SELECT AND BALANCE A SUSTAINABLE PROJECT PORTFOLIO The topic of project portfolio has been extensively discussed in the literature. Academicians and practitioners contribute project portfolios from different fields. Normative approaches imply an ideal world that includes sustainability and balance. Likewise, project portfolios are discussed in the literature with the concepts of sustainability and balance. In real applications, we encounter many deviations and unexpected situations. This study explores a trajectory towards a sustainable and balanced portfolio and presents a roadmap for decision-makers at the front-end phase of a portfolio. Our major contributions can be portrayable sevenfold: (1) Embodying a novel portfolio space to ground balance concepts, (2) Presenting an original approach for front-end evaluation of portfolios, (3) Introducing an initial preference algorithm and forming a new scale scoring guidance for project complexity, (4) Posing a challenging example of business transformational portfolios in mergers and acquisitions, (5) Deploying a debiasing strategy in portfolio organization, (6) Introducing a new simulation technique exposing the cognitive burden on portfolios, and (7) Revealing how governance can be operable in megaprojects and how unexpected events can be managed. Each original contribution is dealt with consecutively in the content of the dissertation as a separate section. The ultimate goal is to present instructive insights for decision-makers in project portfolio organizations. Our study portrays an approach to the project portfolio that deals not only with risk-return theory but also with complexity and uncertainties. We strongly believe that the proposed approach will assist in many ways to decision-makers.
Keywords: an algorithm of portfolio front-end evaluation; Bilgisayar; bilişsel yük simülasyonu; birleşme ve satın alma portföyleri; cognitive burden simulation; complex projects; Computer; debiasing strategies; karar önyargılarından arındırma; karmaşık projeler; Management; megaprojects; megaprojeler; mergers & acquisitions portfolios; Portfolio management; portföy ön aşama değerlendirme algoritması; Portföy yönetimi; proje portföy organizasyonu; Proje portföy yönetimi; Project portfolio management; project portfolio organization; Yönetim