Obezitesi Olan Kadınlarda Tıbbi Beslenme Tedavisi ile Desteklenen Ev Temelli Kombine Egzersizlerin Vücut Kompozisyonuna, Fiziksel Performansa ve Yaşam Kalitesine Etkisi - AGOPYAN, ANİ; KÜÇÜK YETGİN, MERAL (My University, 2020)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, obezitesi olan kadınlarda evde uzman olmadan uygulanan tıbbi beslenme tedavisi ile desteklenen kombine egzersiz modelinin (aerobik ve direnç); vücut kompozisyonuna, el kavrama kuvvetine, esnekliğe,6 dk yürüme mesafesine (6DYM) ve yaşam kalitesine olan etkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntemler: Bir üniversitenin obezite merkezinde tıbbi takipleri yapılan 9 obez kadının (yaş ortalaması 45,00±7,31 yıl; beden kitle indeksi ortalaması:40,96±8,30 kg/m2), araştırmanın başında ve sonunda vücut kompozisyonları (TANITA-SC-330) analiz edilmiş, ayrıca otur-uzan esneklik, el kavrama kuvveti ve6DYM değerleri belirlenmiştir. Bu testlerinin yanı sıra katılımcılara yaşam kalitesiölçeği (SF-36) uygulanmıştır. Katılımcıların, 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kaydı ile yeme alışkanlıkları belirlenmiş, besin tüketimleri Beslenme Bilgi Sistemi (BeBiS 6.1) ile değerlendirilmiş ve bireye özgü tıbbi beslenme tedavisidüzenlenmiştir. Sekiz hafta süresince katılımcılara video görseli gönderilerek, toplamda 39 seans aerobik (4-6 gün/hafta, 15-25 dk/gün) ve 19 seans direnç (3-4gün/hafta, 12-20 dk/gün) kombine egzersiz programını evlerinde yapmaları sağlanmıştır. İstatistiksel analizlerde Shapiro-Wilks normallik analizi ve Wilcoxonişaretli sıralar testi kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların 6DYM (%37,1), el kavrama kuvveti (%19), otur-uzan esneklik (%12,3) ve yağsız vücut kütlesi (%1,7) değerlerinde anlamlı düzeyde artış sağlanmıştır (p<0,05). Vücut ağırlığı (%2,4),beden kitle indeksi (%1,8), vücut yağ yüzdesi (%3,8) ve yağ kütlesi (%5,9) değerlerinin azaldığı belirlenmiştir (p<0,05). Yaşam kalitesi alt boyutlarından; fiziksel fonksiyon, fiziksel rol güçlüğü, ağrı, genel sağlık, zindelik pozitif yöndedeğişirken (p<0,05); sosyal fonksiyon, mental sağlık, emosyonel rol güçlüğü verilerinde anlamlı bir değişim oluşmamıştır (p>0,05). Sonuç: Obezitesi olan kadınlarda, 8 hafta süresince evde uygulanan, tıbbi beslenme tedavisi ile desteklenmişkombine egzersizler, vücut kompozisyonunu olumlu yönde değiştirmiş; esnekliği,kas kuvvetini, fiziksel performansı ve yaşam kalitesini arttırmıştır. Ev temelli egzersizler, obezitesi olan kadınlarda davranış değişikliği sağlamak amacıyla tedavinin bir parçası olarak kullanılabilir.

Objective: To investigate the impact of a home based combined_x000D_ (aerobic and resistance) exercise model with medical nutritional therapy on body_x000D_ composition, hand grip strength, body flexibility, 6 minute walking distance_x000D_ (6MWD) and quality of life (QoL) in women living with obesity. Material and_x000D_ Methods: Nine women living with obesity, followed in a university obesity center, were included in the study (mean age: 45.00±7.31 years, Body Mass Index_x000D_ (BMI): 40.96±8.30 kg/m2_x000D_ ). Body composition was evaluated at the beginning and_x000D_ the end (TANITA-SC-330). Body flexibility, grip strength, 6MWD tests and_x000D_ QoL survey (SF-36) were administered. Dietary adjustments were processed_x000D_ through Nutrition Informational Systems (BeBİS 6.1). Participants performed_x000D_ 39 sessions of aerobic (4-6 days/week, 15-25 min/day) and 19 sessions of resistance (3-4 days/week, 12-20 min/day) exercise at home with the aid of_x000D_ audio-visual instructions for eight weeks. Shapiro-Wilks normality analysis_x000D_ and Wilcoxon signed rank test were used for statistical analyses. Results: A_x000D_ significant increase in 6MWD (%37.1), hand grip strength (%19), body flexibility (%12.3) and fat free mass (%1.7) was encountered (p<0.05). Body_x000D_ weight (%2.4), BMI (%1.8), body fat ratio (%3.8) and fat mass (%5.9) significantly decreased (p<0.05). The subgroups of QoL: physical functioning, role_x000D_ physical, bodily pain, general health and vitality improved significantly_x000D_ (p<0.05), while social functioning, mental health and role emotional showed no_x000D_ significant difference (p>0.05). Conclusion: An eight-week home based combined exercise model in women living with obesity had a beneficial effect on_x000D_ body composition, hand grip strength, body flexibility, 6-minute walking distance_x000D_ and quality of life
The Effects of Home Based Combined Exercises with Medical Nutritional Therapy on Body Composition, Physical Performance and Quality of Life in Women with Obesity