Marmara Üniversitesi Kadın Doğum Polikliniğine başvuranların pap smear konusundaki bilgileri ve test sonuçları - (:unkn) unknown (My University, 2005)
Amaç: M.Ü. Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Doğum Polikliniğine Aralık-Ocak-Şubat döneminde başvuran kadınların Pap smear testi sonuçlarının değerlendirilmesi ile bu testin uygulandığı kadınların test konusundaki bilgi ve tutumlarını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipteki bu çalışmada,M.Ü. Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Doğum Polikliniğine Aralık-Ocak-Şubat döneminde başvuran 571 kadının Pap smear test sonuçları değerlendirildi ve test istenen 100 kadına test ile ilgili bilgi ve davranışlarını sorgulayan bir anket uygulanmıştır. Bulgular: Hastanemizin patoloji arşiv sonuçlarına göre, sözü edilen 571 kadının;sadece 1'inde(%0.1) prekanseröz lezyon bulunmuştur. Diğer sonuçlar, atrofi, inflamasyon ve infeksiyon bulguları şeklindedir. Katılımcıların yaş ortalaması 48.6±11.0 yıldır. Yüzde 49'u ev hanımı, %61'i lise ve üstü eğitim almış, %83.7'sinin aylık gelir düzeyi 700YTL ve üzeridir. Katılanlar arasında işlemin adını bilenler ile amacını bilenler arasındaki ilişki anlamlıdır (p<0.05). İşlemin adını bilenler katılımcıların %62.6'sı iken, amacını bilenler %68.7'sidir. Eğitim düzeyi yükseldikçe ve kadının çalışma hayatı içinde olması ile testin bilinmesi artmaktadır (p<0.05). Sonuç: Araştırmamıza katılanların çoğunun bu testin adını bildikleri,amacını ise daha az oranda bildikleri dikkate alınarak Pap smear konusunda verilen sağlık eğitimi etkinleştirilmelidir