Terkos Gölü'ne dökülen derelerde mikrobiyolojik ve kimyasal kirlilik düzeylerinin saptanması - Yılmaz, Bilal (My University, 2013)
Bu çalışmada Durusu (Terkos) Gölü’ ne dökülen derelerin sularında kimyasal ve mikrobiyolojik kirlilik düzeyi araştırılmıştır. Bu araştırmanın amacı İstanbul’ un önemli su kaynaklarından birisi olan Terkos Gölü’ne dökülen derelerdeki kimyasal ve mikrobiyolojik kirlilik düzeyi ve kaynaklarının tespit edilmesidir. Bu amaçla Durusu Gölü’ ne dökülen derelerde Eylül 2010- Ağustos 2011 tarihleri arasında seçilen 9 dereden 12 ay boyunca toplam 144 su numunesi alınmıştır. Kimyasal Analizler için üç ayda bir, mikrobiyolojik analizler için her ay su numunesi alınmıştır. Numunelerin kimyasal ve mikrobiyolojik analizleri, Marmara Üniversitesi Doğa Bitkileri ve Su Ürünleri Araştırma Uygulama Merkezi laboratuvarında kimyasal ve mikrobiyolojik analizleri yapılmıştır. İndikatör mikroorganizmalardan biri olan Toplam Koliform bakterileri koloni sayısı “Membran Filtrasyon Tekniği” kullanılarak tespit edilmiştir. Kimyasal kirlilik düzeyinin belirlenmesi için Sıcaklık, pH, iletkenlik, TDS, Renk, Bulanıklık, Sertlik, Klorür, Organik madde, Nitrit, Nitrat, Amonyak, Sülfat, Fosfor, Toplam Fosfat, Siyanür, Kimyasal Oksijen İhtiyacı, Biyolojik Oksijen İhtiyacı, Alüminyum, Mangan, Toplam Demir, Kurşun, Bakır, Çinko, Kadmiyum, Deterjan parametrelerinin analizleri yapılmıştır. Analizler yapılırken, Amerikan Halk Sağlığı Derneği (APHA) Standart Metot kurallarına uyulmuştur. Sonuçlar, T.C. Başbakanlık ve Çevre Müsteşarlığınca hazırlanan Su Kirlilik Kontrol Yönetmeliği içinde yer alan Kıta İçi Su Kaynaklarının Sınıflarına Göre Kalite Kriterleri Standartlarına göre değerlendirilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, mikrobiyolojik ve bazı kimyasal parametrelerde dönemsel olarak standartların üzerinde değerler bulunmuştur. Araştırma sonuçları, Terkos Gölü’ne dökülen derelerdeki dönemsel kirliliğin insan kaynaklı (evsel atıklar, tarım ve hayvancılık gibi) faktörlerden de kaynaklandığını göstermektedir. Bu bağlamda Terkos Gölü’nü besleyen bu derelerin dönemsel kirlilik sebeplerinin detaylı bir şekilde araştırılması ve gerekli önlemlerin alınması, Terkos gölünün sürdürülebilir bir su kaynağı olarak korunması açısından önemlidir.

In this study, the microbiological and chemical pollution levels of Terkos (Durusu) Lake were investigated. The aim of this thesis study is to determine the chemical and microbiological sources and levels of the pollution of streams that are flowing into the important water source of İstanbul, Terkos Lake. For this purpose; nine streams were selected which are flowing into Durusu Lake. 144 waters samples taken from 9 selected streams on monthly bases between September 2010 and August 2011. Samples were taken once every three months for chemical analysis and monthly for microbiological microbiological analysis. Samples were held subject to microbiological and chemical analysis at Goztepe Campus Laboratories of Marmara University Natural Plants and Water Products Research and Application Center. Bacteria types such as indicator microorganisms Total Coliform’s number of colony have been found by the use of “Membrane Filtration Technique”. Chemical analysis were carried out in order to determine the level of chemical pollution parameters such as Temperature, pH, Conductivity, Total Dissolved Solids, Color, Turbidity, Total Hardness, Bicarbonate, Calcium, Organic Substance, Ammonia, Nitrite, Nitrate, Phosphorus, Phosphate, Chemical Oxygen Demand, Biological Oxygen Demand, Aluminum, Total Iron, Sulfate, , Nickel, Zinc, Total Chrome, Copper, Lead, Cadmium, Detergent. The Standard Methods of American Public Health Association (APHA) were taken into consideration through analysis process. And the results were evaluated by the standards set by quality criteria according to Inland Water Resources Classification and Limit Values for Eutrophication Control in Lakes, Swamps, and Dam Lakes depicted in Regulation for Water Pollution Control which was prepared by the Turkish Republic Ministry of Environment and Forestry. Research results shows that the human based factors (such as domestic waste, agriculture, stock farming etc.) Probably lead to the periodical pollution of the streams which are flowing into Terkos Lake. In this context, to maintain of the sustainability of Terkos Lakes as water source it is important to seek deeply reasons and take the necessary precautions for the periodical pollution of the streams which are flowing into Terkos Lake.
Keywords: Çevre Bilim; Kirlenmesi; Su