İş sağlığı ve güvenliği kavramının toplam kalite yönetimi açısından irdelenmesi ve talaşlı üretim sanayisinde iş sağlığı ve güvenliği üzerine bir araştırma - Güngör, Erdal (My University, 2008)
İş Sağlığı ve Güvenliği, günümüz modern toplumlarında insana verilen değerin ve önemin bir sonucu olarak sürekli gelişmeye açık bir bilim dalı olarak kabul edilebilir. İş Sağlığı ve Güvenliği çalışmalarının amacı, iş kazaları ve meslek hastalıklarından çalışanları korumak ve daha sağlıklı bir ortamda çalışmalarını sağlamaktır, denilebilir. Ülkemizde, iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucunda meydana gelen maddi ve manevi kayıplar, ülke ekonomisi açısından oldukça büyük boyutlara ulaşabilmektedir. Bu nedenle ülkemizde İş Sağlığı ve Güvenliği için ciddi tedbirlerin alınması bir zorunluluk olarak görülebilir. Bu çalışmada Yönetim Sistemleri içerisinde önemli bir yere sahip olan İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, Toplam Kalite Yönetimi açısından irdelenerek, Talaşlı Üretim yapan firmalarda iki sistemin ne düzeyde uygulandığı bir araştırma ile ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada amaç, Toplam Kalite uygulamaları ve İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamalarının Talaşlı Üretim yapan firmalarda meydana gelen iş kazaları üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Araştırmada, TS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ve TS ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Standardı maddeleri dikkate alınmıştır. “İş Sağlığı ve Güvenliği Kavramının Toplam Kalite Yönetimi Açısından İrdelenmesi ve Talaşlı Üretim Sanayinde İş Sağlığı ve Güvenliği Üzerine Bir Araştırma” konulu çalışmada yönetim sisteminin kurulması değil İş Sağlığı ve Güvenliğinin uygulama durumu araştırılmıştır. Bu araştırma Yönetim Sistemlerine sahip olan ve uygulayan firmalara anket yaparak İş Sağlığı ve Güvenliği uygulama durumu incelenmeye çalışılmıştır. Araştırma TS ISO 9001 ve TS 18001 standart maddeleri, İş Kanunu ve Sosyal Sigortalar Kanunu dikkate alınarak İş Güvenliği uzmanlarının görüşlerinden faydalanılarak gerçekleştirilmiştir. Konuyla ilgili her nevi bilgi değerlendirilmiştir.

Occupational Health and Safety can be known as a result of importance and value of human being in our modern society. The aim of Occupational Health and Safety is protect employees from job accidents, illnesses and purvey acceptable environment. In our country, physical and moral facts which occur because of job accidents and job illnesses reach big problems. Because of this, it must be taken preventitive measures for Occupational Health and Safety. In this project, we explicate Occupational Health and Safety, which has important position in Management Systems, for Total Quality Management process, and try to present how this two systems work together for Machining Production firms with a research. In this research, we give attention to TS 18001 Occupational Health and Safety Management System and TS ISO 9001 Quality Management System Standarts. It was searched in the project named “ Considering Occupational Health and Safety for about Total Quality Management and a research about Occupational Health and Safety in Machining Production industry” how they apply this sytems, not build of management system. This search try to analyse the firms which have and use Management Systems and also how they execute Occupational Health and Safety sections inside the firms with conducting a survey. This research was applied in importance of TS ISO 9001 and TS 18001 Standarts and arranged point of view of Occupational Health and Safety experts in accuracy of Social Insurance Law and Laboe Law. Every information about the topic is assessed.
Keywords: İş Güvenliği; İş Sağlığı; Kalite Yönetimi; Toplam Kalite Yönetim