Aljinik Asidden yeni bir reçine sentezlenmesi ve Bor iyonların alıkonmasının incelenmesi - Deniz, Sabahattin (My University, 2003)
ALJİNİK ASİDDEN YENİ BİR REÇİNE SENTEZLENMESİ VE BOR İÇEREN İYONLARIN ALIKONMASININ İNCELENMESİ Bor tutucu özelliği yüksek olan bileşiklerin sentezi ve kullanımları gerek çevre koruması ve gerekse endüstriyel açılardan önem arz etmektedir. Çalışmamızda doğal bir makromolekül olan aljinik asid, 2,4,6-trikloro-1,3,5-triazin ile modifiye edilmiş ve sentezlenen polimerin bor tutma kapasitesinin sabit sıcaklıkta zamana bağlı olarak değişimi incelenmiştir. Aljinik asid ile 2,4,6-trikloro-1,3,5-triazin aralarındaki reaksiyon (1:1) ve (2:1) mol oranlarında, oda sıcaklığında (25°C) gerçekleştirilmiştir. Ele geçen iki ürünün bor tutma kapasiteleri belirlenmiştir. Sentezlenen modifiye aljinik asidlerle bor tutulması yaklaşık 30 dakika temas ile tamamlanmaktadır. (1:1) oranında modifiye edilmiş aljinik asidin bor tutma kapasitesi 1.60 mg B/ g polimer, (2:1) oranında modifiye edilmiş aljinik asidin bor tutma kapasitesi 1,52 mg B/ g polimer olarak bulunmuştur. Sentezlenen modifiye edilmiş aljinatların bor tutma kapasiteleri aljinik aside göre 4 kat artmıştır. Bu sonuçlara göre ele geçen modifiye edilmiş aljinik asidler borun sulardan uzaklaştırılmasında kullanılan mevcut endüstriyel bazı reçinelere yakın bor tutma özelliğine sahiptir. Çalışmamızda, modifiye aljinik asidlerin yaklaşık kimyasal bileşimi, elementel analiz ve IR spektroskopisi yardımı ile ortaya konmuştur. Temmuz 2003 Sabahattin DENİZ

SYNTHESIS OF A NEW MODIFIED ALGINIC ACID AND ITS USE IN THE RETAINING OF BORON CONTAINING IONS Synthesis and use of boron specific resins is important in environment protection and some of industrial applications. In this work alginic acid, which is a natural macromolecule, has been modified with 2,4,6-trichloro-1,3,5-trazine and its boron retaining capacity has been investigated in various time at constant temperature. Reaction between alginic acid and 2,4,6-trichloro-1,3,5-trazine has been carried out with (1:1) and (2:1) (AA:TTC) mol ratio at room temperature (25°C). Determination of boron retaining capacity of this two products has been executed. Retaining of boron with modified alginic acids is completed in about 30 minutes of contact time. Boron retaining capacity of modified alginic acids at (1:1) ratio and (2:1) ratio has been found as respectively 1.60 mgB/ g polymer and 1.52 mgB/ g polymer. Boron retaining capacity of synthesized modified alginic acids has been increased 4 times according to alginic acid. According to this results, boron retaining capacity of synthesized modified alginic acids is nearly some of industrial boron specific resins. Composition of modified alginic acids exposed by elemental analysis and IR spectroscopy. July 2003Sabahattin DENİZ
Keywords: Analitik Kimya