İş stresinin iş sağlığı ve güvenliği üzerindeki etkisi bir kamu kurumu örneği - Keskin, Rüveyda (My University, 2024)
İş yerinde iş sağlığı ve güvenliği kavramlarına odaklanmak ve iş görenlerin güven hissi yaşamalarını sağlamak olumlu psikolojik etkilere sahiptir. Bu durum, iş yeri kazalarını ve hastalıklarını ekonomik olarak önlemeye yardımcı olabilir. Ruh sağlığını, çalışan motivasyonunu artıracak ve iş kazalarını önlemede daha dikkatli olunmasını sağlayacaktır. Güvenliğin sağlanmasında çalışanların rolüne yeterince dikkat edilmemekte ve bu durum daha az etkili önlemler alınmasına neden olmaktadır. Çalışma ortamında bir güvenlik kültürü oluşturmak ve çalışanları güvenli ortam konusunda bilinçlendirmek, soruşturmaların ve eylemlerin etkili sonuçlar üretebilmesi için önemlidir. Daha güvenli bir çalışanın daha az korkusu vardır ve buna bağlı olarak hata yapma olasılığı da azalır. Bu çalışmada iş güvenliği önlemleri düzeyi yüksek ve düzeyi düşük olan iki farklı gruba güvenlik ortamı ve kaygı düzeylerini ölçen bir anket uygulanmıştır. Çalışmanın uygulanacağı gruplar seçilirken yapılan işlerin benzerliği ve finansal getirileri dikkate alınmıştır. Bu nedenle, çalışma konularını etkileyebilecek çeşitli değişkenler en aza indirilmiştir.

Focusing on occupational health and safety concepts in the workplace and ensuring that employees feel a sense of trust has positive psychological effects. This can help economically prevent workplace accidents and illnesses. It will increase mental health, employee motivation and ensure more caution in preventing work accidents. Insufficient attention is paid to the role of employees in ensuring security, and this leads to less effective measures being taken. Creating a safety culture in the work environment and making employees aware of a safe environment is important for investigations and actions to produce effective results. A more confident employee has less fear and is therefore less likely to make mistakes. In this study, a survey measuring the safety environment and anxiety levels was applied to two different groups, one with a high level of occupational safety precautions and one with a low level of occupational safety measures. While selecting the groups to which the study would be applied, the similarity of the work performed and their financial returns were taken into account. Therefore, various variables that could affect the study subjects were minimized.
The effect of work stress on occupational health and safety an example of a public institution
Keywords: İş güvenliği; İş stresi; İŞ STRESİ; İşçi sağlığı; Job security; Job stress; JOP STRESES; PSİKOSOSYAL RİSK ETMENLERİ; PSYCHOLOGICAL RISC EFFECT; Worker health