Deri hastalıklarında kullanılmak üzere bakteriyel selüloz - biyopolimer karışımlarının geliştirilmesi - Çalman, Fulya (My University, 2021)
Deri hastalıkları, Deri üzerinde meydana gelen değişiklikler için kullanılan bir tanımlamadır ve fiziki sebeplerden alerjik durumlara, parazitlerden ve mikroorganizmaların etkilerine kadar pek çok nedenden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Deri hastalıklarında belirtiler, erken safhalarda gözle görülebilir bir şekilde teşhis edilebilmesine rağmen, zamanında tedavisi yapılmayan durumlarda, deri kanserinin oluşumunu tetikleyebilecek problemler bile oluşturabilmektedir. Bu nedenlerle, deri hastalıklarının özellikle ülseratif deri hastalıklarının erken evrede iyileştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Günümüzde yara tedavisinde farklı malzemelerden üretilen yara örtüleri kullanılmaktadır ve son dönemde sahip olduğu eşsiz özellikleri sebebi ile selüloz bazlı yara örtüleri büyük önem taşımaktadır. Selüloz, bitkilerin hücre duvarında bulunan, farklı bitkisel kaynaklardan elde edilebilen ve endüstride yaygın olarak kullanılan bir biyopolimerdir. Bitkisel kaynakların yanı sıra, günümüzde bakterilerden de elde edilmektedir. Bakteriyel selüloz, bitkisel kaynaklı selüloza göre daha yüksek saflık, daha güçlü biyolojik adaptasyon, daha yüksek kristallik vb. özelliklere sahip olması sebebiyle özellikle medikal uygulamalarda tercih edilmektedir. Bakteriyel selüloz deri hastalıklarında yüksek gerilme mukavemeti, yüksek gözeneklilik, mikrofibriler yapı ve yüksek su tutma kapasitesine sahip olması gibi özelliklerinden dolayı, yara örtüsü malzemesi olarak da kullanılmaktadır. Bakteriyel selülozun yara örtüsü olarak hazırlanmasında, özellikle elektro-spinning ve 3 boyutlu yazıcılarda örtü haline getirilmesinde yaşanan en önemli sorun, bakteriyel selülozun çözündürülememesidir. Bu çalışmada, bakteriyel selülozun çözünür hale getirilmesi ve farklı polimerler ile karıştırılarak yara örtüsü oluşturulabilme kapasitesi incelenmiştir.

Skin diseases is a definition used to describe changes occured on the skin and can occur for many reasons, from physical causes to allergic conditions, parasites and the effects of microorganisms. Although, symptoms in skin diseases can be effectively diagnosed in the early stage of the disease, unhealed skin problems cause different problems that can trigger the development of skin cancer. For that reason, it is very important to heal wounds in the eraly stage of the diseases. Nowadays, woundpatches produced from different type of materials are used for wound healings, and recently, cellose-based wound dressings are of great importance due to their unique properties. Cellulose is a biopolymer found in the cell wall of plants, that can be obtained from different plant sources and is widely used in various industries. In addition to plant sources, it is produced from bacteria. Compared to plant cellulose, bacterial cellulose has higher purity, stronger biological adaptability, higher crystallinity, and higher water absorption capacity. Therefore, it is one of the unique biopolymer preferred especially in medical applications. Due to high tensile strength, high porosity, microfibrillar structure and high water holding capacity, bacterial cellulose is also used as a wound dressing material. However one of the main drawbacks for the usage of bacterial cellulose is its solubility. Because of its lowest solubility in different solvents, it is very hard to shape bacterial in electro-spinning and 3D printers. In the light of these explanations, the objective of the present thesis is to solubilize bacterial cellulose and blend with different polymeric materials and additives to increase its capacity to form wound patch.
Keywords: Bacterial Cellulose; Bakteriyel Selüloz; Biopolymer; Biyopolimer; Deri hastalıkları; Polimerler; Polymers; Skin diseases; Wound Patch; Yara Örtüsü Skin Disease