Japonyadaki çağdaş fıkıh problemleri ve bunların çözüm yolu ve yöntemleri - Tanaka, Hilal (My University, 2019)
Günümüzde internet üzerinden bilgi ediniminin kolaylaşması, Japonya’da Müslümanlarla yapılan evliliklerin artması, ikinci-üçüncü nesil Müslümanların sosyal hayata dâhil olup İslam’ı yaşayarak örnek teşkil etmeleri neticesinde Japonya’daki Müslüman sayısı artmaktadır. Bununla birlikte, son zamanlarda Müslüman ülkelerde yaşanan siyasi çalkantılar, Japonya’nın hızla gelişen doğu ülkeleriyle olan ilişkileri, Japonya’yı ziyaret eden Müslüman turistlerin artması, 2020 yılında Tokyo’da düzenlenecek olan olimpiyat oyunlarına birçok Müslüman ülkeden oyuncu ve ziyaretçilerin katılacak olması Japon toplumunun İslam’a olan ilgisinin artmasına ve bu alanda bilgi edinme ve gerekli tedbirleri alma yönünde çaba sarf etmesine vesile olmuştur, olmaktadır.Bu çalışmada Japonya’daki İslam tarihi ile ilgili ön bilgi verildikten sonra geçmişte ve günümüzde yapılan fıkhi çalışmalar, Japonya’da yaşayan Müslümanların eğitim ve helal gıda tüketimi konusunda karşılaşmakta oldukları fıkhi sorunlar ve eksiklikler tespit edilip ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Çalışma konusu güncel meseleler ile sınırlanmıştır. Araştırmada Türkçe, İngilizce, Japonca, Malayca olmak üzere dört dilde – kitaplar, gazeteler, dergiler, raporlar, Youtube videoları, internet siteleri, akademik ve istatistik araştırmalardan yararlanılmıştır. Gerekli yerlerde bilgi sahibi şahıslarla bire bir görüşülerek veya sosyal medya aracılığıyla röportaj yapılarak elde edilen sonuçlar tez içinde değerlendirilmiştir. Her bölümün araştırma sonucunda tespit edilen problemlere çözüm önerileri sunulmuştur.

Nowadays, the number of Muslims in Japan is increasing as a result of easy access to acquiring information on the internet, an increase of marriages between intrracial marriages between Muslims and Japanese in Japan and the second and third generation Muslims being included in social life. Also, recent political turmoil in Muslim countries, Japan’s relations with rapidly developing eastern countries, a massive surge in the number of the Muslim tourists to Japan, and the expected great number of athletes and visitors from many Muslim countries to the Olympic Games to be held in 2020 have increased Japanesese peoples interest in İslam and lead them to gain knowledgein taking the necessary measures to cater for Muslims. In this study, after the Islamic history of Japan is given, studies in the fieald of fiqh done in the past and present in relation to education and halal food consumption and the issues and the limitations of this topic have been determined. The study is limited tocurrent issues.İn the study, books, newspapers, journals, reports, Youtube videos, websites, academic and statistical research that are written in Turkish, English, Japanese and Malay were used. The results obtained by interviewing individuals who are qualified in the related field and interviews done through social media were evaluated in this thesis. At the end of each chapter solutions to the problems are identified and presented.
Keywords: Education; eğitim Helal sertificate; Helal sertifika; Islamic law; İslam hukuku; Japanese fiqh contributors (academicians); Japon fıkıhçılar