İlköğretim okul servislerinde dinlenilen/ dinletilen müziklerin incelenmesi - Uz, Tuba (My University, 2010)
İLKÖĞRETİM OKUL SERVİSLERİNDE DİNLENİLEN/ DİNLETİLEN MÜZİKLERİN İNCELENMESİ Bu araştırma; ilköğretim okul servislerinde ne tür müziklerin dinlenildiği ve dinletildiğinin tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda ilköğretim servis sürücülerine, araştırmacı tarafından hazırlanan “İlköğretim Okul Servislerinde Dinlenilen/ Dinletilen Müzikler” başlıklı anket uygulanmıştır. Uygulanan anket aracılığıyla; öğrencilerin serviste ne kadar vakit geçirdikleri, servislerde hangi müzik dinleme aygıtlarının kullanıldığı, öğrencilerin ve sürücülerin ayrı ayrı hangi müzik türlerini dinlemeyi tercih ettikleri gibi sorulara yanıt aranmıştır. Araştırmanın sonucunda; öğrencilerin serviste bulunma sürelerinin haftada 100 ile 900 dakika arasında değiştiği, servislerde müzik dinleme aracı olarak en çok radyonun tercih edildiği, hem sürücülerin hem de öğrencilerin büyük çoğunlukla pop müzik dinlemeyi tercih ettikleri tespit edilmiştir. Öğrencilerin okulda aldıkları müzik eğitiminin ortak müzik kültürü oluşturma, Türkçeyi doğru ve etkili kullanma, müzik yoluyla estetik yönünü geliştirme gibi önemli amaçları bulunmaktadır. Okulda alınan bilgilerin okul dışı yaşantıda karşılığını bulması öğrenmeyi olumlu etkilemektedir. Dolayısıyla öğrencilerin okulda olduğu gibi okul dışında da nitelikli müzikler dinlemeleri, müzik kültürlerine önemli katkıda bulunacaktır. Bu düşünceden hareketle ve elde edilen sonuçlara bağlı olarak; ilköğretim servislerinde geçirilen sürenin, sistemli bir müzik dinleme etkinliği planlanmasıyla, müzik eğitimini desteklemek amacıyla kullanılabileceği görüşüne varılmıştır.

THE RESEARCH OF THE MUSIC WHICH LISTENED ON ELEMENTARY SCHOOL BUSSES This research is done to find out what kind of music is listened on the school busses. According to this aim, a survey called “The Music Listened On Elementary School Busses” was prepared and applied to school bus drivers by the researcher. This research tried to find out; how much time do the students spend on the school busses, which equipments are used for listening music and what different kinds of music students and the drivers prefer to listen. As a result of the survey, students spend between 100 and 900 seconds on the school busses, radio is usually prefered to listen music, both the drivers and the students prefer to listen to pop music. Having a common musical culture, using the Turkish language right and effectively, improving an esthetic concept by the music are the important purposes of the musical education. We know that it affects learning positively, if the knowledge learnt at school finds its response out of school. So, listening to well-qualified music at school and also out of school will contribute to their musical culture. Concerning this opinion and according to the given results, it is agreed that if the time on the elemantary school busses is planned systematically as an activity of listening to music, it can be used to support the musical education.
Keywords: İlköğretim_Müzik Eğitimi