Kamu okullarının finansman sorunları ve eğitim öğretime yansımaları - Sağ, Kadir Şafak (My University, 2021)
Eğitimin sağlanması, sürekli olması ve gelişmesi için, finansman ve fiziki kaynaklar gerekmektedir. Bir ülkenin, gelir kaynakları kısıtlı ve eğitime katılım sağlayan nüfus fazla ise bu kaynakların dağıtımı ve doğru kullanılması daha çok önem arz etmektedir. Ülkemizin gelişmekte olan ülkeler arasında olması, eğitime katılan kitlenin fazla olması, ihtiyaç unsurlarının çağa göre değişmesi ve bazı sistematik problemler nedeniyle eğitimde finansal kaynak sıkıntısı yaşanmaktadır. Bu finansal sıkıntılar başta okul yöneticileri olmak üzere öğretmen, öğrenci veli ve en önemlisi eğitim öğretimi etkilemektedir. Kamu okullarının finansman sorunlarını ve bu sorunların eğitim öğretime yansımalarını katılımcı görüşleriyle incelenmesinin amaçlandığı bu araştırma, farkında olduğumuz ancak derinlemesine bilmediğimiz bir konuyu incelemesi ve araştırmacının bizzat katılımcı oluşu itibariyle nitel araştırma desenlerinden olgubilim(fenomenoloji) ile yapılmıştır. Çalışma grubu, kamu okullarının her kademesindeki durumu ortaya koymak için amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik modeli kullanılarak seçilmiş; İstanbul ili Anadolu yakasında bulunan 2 anaokulu, 2 ilkokul, 2 ortaokul, 2 imam hatip ortaokulu, 2 anadolu lisesi, 2 anadolu imam hatip lisesi, farklı türde 4 mesleki ve teknik anadolu lisesi ve 2 proje uygulama okulu olmak üzere toplam 18 kamu okulu yöneticisinden oluşmaktadır. Veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan; uzman görüşü alınmış, gerekli pilot uygulamaları, kontrol ve düzeltmeleri yapılmış yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Veriler ses kayıtlarının yazıya aktarılması ile içerik analizi ve betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; kamu okullarındaki yöneticilerin finansman yetersizliği nedeniyle performans ve zamanlarını eğitim öğretimin sürdürülebilmesi için gerekli olan temel finansmanı sağlamaya harcadığı saptanmıştır. Bunun da eğitim öğretimin gelişmesini büyük oranda etkilediği, finansman yönünden güçlü olan okullarda daha nitelikli ve verimli çalışmalar yaptığı, daha fazla sosyal kültürel etkinlik düzenlendiği, okul yöneticilerin eğitim öğretimle ilgili konulara daha fazla vakit ayırdığı görülmüştür. Araştırmaya katılan tüm okul yöneticileri, en büyük finansman problemlerinin, okullarda çalışan yardımcı personellerin devlet tarafından verilmemesi ve okulun kendi imkanlarıyla bu personellere maaş, sigorta ödenmesi olduğunu beyan etmiştir. Personel giderlerinden sonra diğer büyük finansman sorunlarının ise okulun bakım onarım masrafları ile kırtasiye ve temizlik malzeme giderleri olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda, Millî Eğitim Bakanlığının finansman sorununu çözmek için her okula yeteri kadar kalıcı yardımcı personel görevlendirmesi, bakım onarım faaliyetleri için ilçe genelinde teknik birim kurması ve her okulun temel ihtiyacı olan kırtasiye malzemelerini ayni olarak göndermesi gerektiğine ulaşılmıştır.

To ensure, maintain and develop education, funding and physical resources are required If the country has limited income resources and a large population participating in education, it is more important to provide these resources and spend them correctly. Due to the fact that our country is among the developing countries, the population participating in education is high, the elements of need change according to the age and some systematic problems, there is a shortage of financial resources in education. These financial difficulties affect mainly school administrators, teachers, students, parents of the students and, most importantly, education. This research, which is carried out to examine the financing problems of public schools and their reflections on education with participant opinions, has been conducted with case science (phenomonology) from qualitative research patterns as it will examine a subject that we are aware of but do not know in depth and that the researcher himself/ herself is a participant. The working group was selected using the maximum diversity model from purpose sampling methods to reveal the situation at all levels of public schools; it consists of a total of 18 public school managers, including 2 kindergartens, 2 primary schools, 2 secondary schools, 2 imam hatip secondary schools, 2 anatolian high schools, 2 anatolian imam hatip high schools, 4 vocational and technical anatolian high schools and 2 project application schools located on the Anatolian side of Istanbul province. The data were collected with a semi-structured interview form prepared by the researcher with the necessary pilot applications, controls and corrections. The data were analyzed by the method of content analysis and dethralistic analysis by transferring audio recordings to the writing.As a result of the research; it has been determined that administrators in public schools spend their performance and time providing the basic financing necessary for the sustainability of education due to lack of funding. It has been observed that this greatly affects the development of education, that it works more qualified and efficiently in schools that are strong in terms of financing, that more social cultural activities are organized, and that school administrators spend more time on educational issues. All school administrators who participated in the study declared that the biggest funding problems were that the auxiliary staff working in schools were not provided by the state and that these staff were paid salaries and insurance with the school's own means. After the personnel expenses, it was found that other major financing problems were maintenance repair and stationery expenses of the school. As a result of the research, it was reached that the Ministry of National Education appointed enough permanent auxiliary personnel to each school to solve the financing problem, establishing technical units throughout the district for maintenance and repair activities, and sending the stationery materials that each school needs in kind.
The financial problems of state schools and its reflection on education
Keywords: Devlet okulları; Education; Eğitim; Finance; Finansman Sorunları; Finansman ve Eğitim İlişkisi School Funding; Funding and Education Relationship; Funding Issues; Maliye; Okul Bütçesi; Okul Finansmanı; Public schools; School Budget