Türk futbol takımlarının istikrar bileşenlerinin modellenmesi - Karaman, Taner (My University, 2018)
Amaç: Bu tez çalışması ile Türkiye’nin en üst seviye erkek futbol ligi olan Süper Lig’de 2016-2017 sezonu ve öncesinde 10 yıl içinde yer almış ekiplerin saha içi ve dışı performans değerlerinin incelenmesi, bunların istikrar göstergesi olarak belirlenen değerlerle olan ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çıkan sonuçların futbol kulübü yöneticilerine katkı sağlanması ve tez sonuçlarının bu konuda daha sonra yapılacak araştırmalar için kaynak oluşturulması planlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Birinci aşamada belirtilen sezonlarının tamamında mücadele etmiş Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor, Bursaspor, Gençlerbirliği ve Gaziantepspor takımlarından oluşan örneklem grubu için hali hazırda derlenmiş müsabaka raporlarından elde edilen veriler toplanmış ve araştırma için uygun hale getirilmiştir. Toplanan verilerin ardından, gerekli kontroller yapılmıştır. İkinci aşamada veriler Microsoft Excel 2003 programında düzenlenerek, SPSS 20 for Windows paket program kullanılarak analiz edilmiştir.Bulgular: Belirtilen sezonlar arasında Türkiye Spor Toto Süper Lig’de mücadele etmiş ve kısmen etmiş ekiplerin saha içi performans değerleri frekans, yüzdeleri ve bazı değişkenlerin aritmetik ortalamaları belirlenmiştir. Hipotez test özetleri ortaya çıkarılmış, bunların sonuçlarına göre farklı değişkenler ile incelemeler gerçekleştirilmiştir. Çalışma sırasında bağımsız grup t testi, bir boyutlu varyans analizi, eşleştirilmiş grup t testi, parametrik olmayan testler ve Pearson korelasyon analizleri ile ilişkiler ve farklılıklar değerlendirilmiştir.Sonuçlar: Türkiye’de Süper Lig’de mücadele eden ekiplerin saha içi performans değerleri, kimi istikrar bileşenlerine göre farklılıklar gösterdiği görülmüştür.

Objective: The aim of this thesis is to examine the performance related stability variables of the teams in Turkey's top level male soccer league, Super League, which took place during the 2016-2017 season and before the last 10 seasons, and to examine their relation to the values that determine them as stability indicators. the results will be directed to the football club managers in Turkish football and the results of the thesis will be used as a source for the researches to be carried out later.Materials and Methods: For the sample group consisting of Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor, Bursaspor, Gençlerbirliği and Gaziantepspor teams who have struggled in all of the seasons stated in the first stage, data were collected from the already reported report of competitions and they were made suitable for the research. After the collected data, necessary checks were made. In the second step, the data was edited in Microsoft Excel 2003 program and analyzed using SPSS 20 for Windows package program.Findings: Within the specified seasons, the struggle in the Turkey Spor Toto Super League and the in-field performance values of the partially-squad teams were determined in terms of frequency, percentages and arithmetic mean of some variables. Hypothesis test summaries were revealed and different variables were examined according to their results. Differences were evaluated during the study with Independent-Samples T-Test, One-Way Anova, Paired-Sample T-Test and Correlation.Conclusions: In-field performance values of teams struggling in Super League in Turkey show differences according to stability components.
Keywords: Football; Futbol; Futbol takımları; istikrar; Management; performance; performans; Soccer teams; Spor; Spor --Yönetim; Sports; stability; Super League; Süper Lig Sports; Turkey; Türkiye