Milliyetçilik ve kalkınma: 1929-1938 Türkiye örneği - Temürlenk, Zeynep (My University, 2006)
Son yıllarda oldukça önem kazanan ve tartışılan milliyetçilik düşüncesi bu çalışmanın temel hareket noktasını oluşturmuştur. Çalışmada amaç Türkiye’nin kapitalist sermaye birikim sürecinde tarihsel olarak milliyetçilik düşüncesinin ne ölçüde, hangi koşullarda ve nasıl etkilediği anlatılmaya çalışılmıştır. Özelliklede son yıllardaki milliyetçiliğe dair tartışmalarının bugüne özgü olmadığı bu tartışmaların çok daha eskilerde ve dönemin ihtiyaçlarına göre zaman zaman ön plana çıktığı vurgulanmıştır. Bunun içinde amacımız 1929-1938 yılları arasındaki dönemin üzerine yaptığımız çalışmada bu dönemi önceleyen ve bu dönemin koşullarının oluşmasını sağlayan tarihsel sürecin öncelikle anlatılmasın da fayda olacağı düşüncesiyle Milliyetçilik literatüründe önemli yere sahip isimlerin millet, ırk, milliyetçilik gibi tanımlamalarına ve bu isimlerin milliyetçiliğin kökenine ilişkin düşüncelerine yer verilmiştir. Böylelikle söz konusu tartışmaların ve araştırmasını yaptığımız dönemin temel referans noktalarına değinilmeye çalışılmıştır.

Fundamental point of this study is nationalizm. Nationalizm is very important subject for development in last years. The aim of study, how effect nationalizm to development in the historical process of Turkish economy. Especially we try to research in 1929-1938. We surfaced the effect of nationalizm to economic development in this time.
Keywords: Kalkınma İktisadı; Kalkınma_Türkiye_1929-1938; Milliyetçilik_Türkiye_1929-1938