Di̇key bütünleşmeni̇n öncülü olarak beli̇rsi̇zli̇k yapısının öğeleri̇ ve kaynak bağımlılığı teori̇si̇’ni̇n bakış açısı - BÖRÜ, MELİHA DENİZ (My University, 2022)
Dikey bütünleşme, örgütün yapısına dair verilen önemli stratejik kararlardan biridir. Örgüt teorisi alanında, kritik karar vericilerin dikey bütünleşme ya da bütünleşmeme kararına etki eden en önemli çevresel değişkenlerden biri belirsizlik olagelmiştir. İşlem Maliyeti Teorisi’nde; yüksek düzeyde belirsizlik, yüksek işlem maliyeti getireceği için, bu faaliyetin örgüt içine taşınması önerilmektedir. Reel Opsiyonlar Teorisi ise dikey bütünleşmeye bir opsiyon mantığı ile yaklaşmaktadır. Yüksek düzeyde çevresel belirsizlik durumlarında yatırımın sonuçlarını görerek ilerlemeyi, dolayısıyla beklemenin ya da kademeli bütünleşmenin daha uygun olacağını belirtmektedir.Dikey bütünleşmenin öncülü olarak belirsizliği ele alan en önemli örgüt teorilerinden bir diğeri de Kaynak Bağımlılığı Teorisi (KBT)’dir. Ancak teoride, belirsizliğin ne şekilde ele alındığı ve bağımlılık ve dikey bütünleşme ile ilişkisi net şekilde ortaya konmadığı için, belirsizlik yapısı es geçilmiş ve bağımlılık-dikey bütünleşme ilişkisi daha fazla araştırmaya konu olmuştur. Bu makalenin amacı; belirsizlik yapısının öğelerini tespit etmek ve bu öğeler bağlamında Kaynak Bağımlılığı Teorisi’nin belirsizliği nasıl ele aldığını ortaya koyarak, bu alanda çalışma yapacak araştırmacıların teoriyi önceliklendirmelerine yardımcı olmaktır.

Vertical integration is one of the most important decisions on organization structure. In the field of organization theory, the concept of uncertainty has been one of the most-used variable which effects the vertical integration or non-integration decisions of critical decision makers. In Transaction Cost Theory, it is suggested that, because the high level of environmental uncertainty will increase transaction costs, that activity should be implemented in-house. However, Reel Options Theory sees the vertical integration strategy as an option. It suggests that in the high level of environmental uncertainty conditions, it is better to see the results of action first and then based on these results, that activity can be included partially. Of the most important organization theories, Resource Dependency Theory (RDT), discusses uncertainty as an antecedents of vertical integration decisions. Because the definition and context of uncertainty and its relationship with dependency and vertical integration is not clearly defined in the theory, in most research, uncertainty construct has been skipped and the relationship between dependency and vertical integration has been discussed. The aims of this article are to identify the components of uncertainty construct and help the scholars in prioritizing the theory by putting forward how and in which context the RDT theory has considered the uncertainty.
Keywords: : Dikey bütünleşme; belirsizlik; Kaynak Bağımlılığı Teorisi; Vertical integration; uncertainty; Resource Dependency Theory