Üretim işletmelerinde işletme sermayesi ihtiyacının tespit edilmesi analizi ve Aşkale Çimento Fabrikası üzerine bir örnek uygulama - Güney, Selami (My University, 2004)
İşletmelerin hayatlarını sürdürebilmeleri için ve yatırımlarının devamı,işgörenlerine, alıcılarına,satıcılarına ve diğer ilgililerine karşı yükümlülüklerini zamanında yerine getirebilmeleri için işletme sahip veya yöneticilerinin bir takım kararları almaları ve uygulamaları gerekmektedir. İşletme sahip ve yöneticilerine bu kararları almada yardımcı olacak çeşitli yöntemler mevcuttur.Bu çalışmada bu yöntemlerden birisi olan ve dönen varlıklarla kısa süreli borçlar arasındaki fark olarak tanımlanan net işletme sermayesinin nasıl belirlendiği ve yöntemleri hakkında bilgiler verilmiş olup Schmallenbach Modeli ile Erzurum Aşkale Çimento Sanayi'ye ait net işletme sermayesi hesaplanarak 2002 yılı olası net işletme sermayesi tahmin edilmeye çalışılmıştır. The owners or manageres of fırms should make a number of decısıons and operate them so that fırms can maintain their business life and perform their responsibilities for the continuity of their investments,employes,sellers and buyers. There are varıous methods which will help the owners or the manageres make these decisions. A lot of information has been given how net working capital,one of these methods and defined as diffirence between active assets and short-term loans, was determined and information about its methods has also been given. By calculating Schmallenbach Model and net working capital belonging to Aşkale Çimento Sanayi,tyhe amount of net working capital during the year of 2002 was estimated.
Keywords: İşletme Sermayesi; Üretim İşletmeleri