Failure mode and effects analysis (FMEA) and an implementation study in a packaging company - Dırağ, Ali (My University, 2008)
HATA TÜRÜ VE ETKİLERİ ANALİZİ (HTEA) VE BİR AMBALAJ FİRMASINDA UYGULANMASI Ürün güvenilirliği bugün işletmeler için rekabette, müşteri tatmininde ve maliyetlerde yaptığı etki açısından çok önemli hale gelmiştir. Güvenilirliğin düşük olmasına neden olan ise ürün yaşam çevriminin farklı aşamalarında yapılan hatalardır. Hata Türü ve Etkileri Analizi (HTEA) bu hataları sistematik bir şekilde analiz ederek önceden tespit etmeyi ve önlemeyi amaçlayan bir yöntemdir. Bu çalışmanın amacı HTEA yönteminin teorik ve deneye dayalı özelliklerini detaylı bir şekilde inceleyerek bir uygulama çalışması gerçekleştirmek ve böylece yöntemin kalite iyileştirmesi çalışmalarına olan katkısını ortaya koymaktır. HTEA, potansiyel hataları, nedenleri ile ortaya koyup, oluşma olasılığı, müşteriye yapacağı etkinin şiddeti ve hatanın oluşması sonrası tespit edilebilmesi kıstasları ile değerlendirir. Her bir kıstas ile o hataya önceden belirlenmiş ilgili tablodan bir değer verilir. Daha sonra bu üç kıstas değeri çarpılarak Risk Öncelik Sayısı(RÖS) hesaplanır. Bu sayıya göre hatalar büyükten küçüğe doğru sıralanır. Bu öncelik sırasına göre de her bir hatanın RÖS’ sini azaltıcı düzeltici faaliyetler planlanır ve uygulanır. Bu çalışma sonunda uygulama aşamasının gerçekleştirildiği süreçte hatalar sınıflandırılmış, yüksek riskli hatalar belirlenmiş ve risklerini düşürmek için gerekli düzeltici faaliyetler belirlenmiştir. Zaman içinde, belirlenen hataların azalması ile firmanın yaşadığı müşteri şikayetleri problemlerinin azalacağı da beklenebilir.
Keywords: Endüstri Mühendisliği