Türkiye muhasebe standartları ve müşteri sadakati programları kapsamında verilen promosyon ürünlerinin muhasebe uygulaması - Yarbaşı, Engin (Öneri Dergisi, 2011)
Özet: Dünya ekonomisinin küreselleşme olgusu çerçevesinde gittikçe artan bir hızla gelişmekte olduğu yadsınamaz ve kaçınılamaz bir gerçektir. Bu düzende yer alan en önemli ekonomik birimler olan ticari işletmelerin ömürleri pazar paylarını koruyabilmelerine ve genişletebilmelerine doğrudan bağlıdır. Geçtiğimiz yüzyılın ortalarında başlayan rekabet ortamında ticari birimlerin varlıklarını sürdürebilmeleri için 1960’ lı yıllarda 4P olarak da adlandırılan Pazarlama Karması kavramı literatüre girmiştir. Çeşitli tanımlamalar arasında mal, mekân, fiyat ve tutundurma olarak türkçeye çevrilebilecek Pazarlama Karması elemanları müşteriyi bulabilmek ve elde tutabilmek için geliştirilmiş araçlardır. Zaman içerisinde Tutundurma kavramı büyük ölçüde genişlemiş, işletmeler yeni müşteri bulmak ve eski müşteriyi elde tutabilmek için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Yeni müşteri elde etme maliyetinin eski müşteriyi korumaktan altı kere daha pahalı olduğu görüldüğünde eski müşteriye yatırım yapmak daha cazip hale gelmiştir. Müşteri bağlılığı ya da sadakati olarak adlandırılan eski müşteriyi elde tutmaya yönelik faaliyetlerin zaman farklılığı muhasebe üzerinde de etkili olmuş ve uluslararası muhasebe standartlarına girmiş bulunmaktadır.
Turkish accounting standards and accounting application of the promotional products based on customer loyalty programs
Keywords: Pazarlama, Tutundurma, Tekdüzen Muhasebe Sistemi, Türkiye Finansal Raporlama Standartları, Yorum 13.