Kültürlerin beslenme alışkanlıklarının pişirici cihazların tasarımına etkisi - Erçetin, Pınar (My University, 2005)
Toplumdan topluma farklılaşan beslenme alışkanlıkları, farklı pişirici cihazların kullanımını gerektirmektedir. Bu çalışmada, geçmişten günümüze kullanılan pişirici cihaz tasarımlarında, farklı kültürlerin beslenme alışkanlıklarının nasıl bir etkisinin olduğu incelenmiştir. Bu inceleme dört bölüm başlığı altında yapılmıştır. İlk bölümde, toplumlarda farklı beslenme alışkanlıklarının gelişmesini etkileyen faktörler açıklanmış ve beslenme alışkanlıklarına etki eden bir faktör olarak kültür, beslenme antropolojisi kavramı çerçevesinde ele alınmıştır. İkinci bölümde, her geçen gün hızla gelişmekte olan pişirme teknolojileri, kullanılan pişirme metodları açıklanmış ve günümüz teknolojileriyle donatılmış farklı pişirici cihaz tasarımlarıyla örneklendirilmiştir. Üçüncü bölümde, dünyadaki farklı ülkelerin mutfak kültürleri incelenerek, beslenme alışkanlıkları açıklanmış ve bu alışkanlıklara cevap vermek amacıyla tasarlanan pişirici cihazlar tanıtılmıştır. Dördüncü bölümde ise dünyadaki etkin mutfaklar ayrıntılı bir biçimde incelenmiştir. Bu mutfak kültürlerinin tarihsel süreç içerisindeki gelişimleri, ülkedeki farklı beslenme alışkanlıkları, tüketilen ana besin maddeleri, ulusal yemekler ve kullanılan pişirme yöntemleri ele alınmıştır. Kullanılan çeşitli pişirici cihazlar örnekler sunularak incelenmiş ve bu cihazların diğer ülkelerdeki pişirici cihazların tasarımlarına etkisi araştırılmıştır.

The food habits that shows difference in social groups and cultures, implies the usage of different cooking appliances. In this thesis study; The effects of different culinary cultures and food habits on the design of cooking appliances from past to today have been researched. This thesis study has been researched under four chapter headings: In the first chapter, the factors which effects the evolution and development of the distinctive food habits of different communes are determined, and as an effective factor in culinary culture and food habits the term of ‘culture’ is researched under the concept of food anthropology. In the first chapter, the factors which effects the evolution and development of the distinctive food habits of different communes are determined, and as an effective factor in culinary culture and food habits the term of ‘culture’ is researched under the concept of food anthropology. The third chapter explains the food cultures of different countries and introduces the cooking appliances which have been designed for responding those different habits. In the fourth chapter, The effective food cultures in the world has been studied in details. The historical evoluation of this distinctive kitchen habits, differentiated food habits at different countries, main consumed foodstuffs, traditional dishes and cooking systems are researched. Different cooking appliances are explained by introducing their current models with samples and their effects on the other countries appliances designs.
Keywords: Beslenme Alışkanlıkları_Pişirme; Dekoratif sanatlar; Endüstriyel sanat ve tasarım; Endüstriyel Tasarım; Güzel ve dekoratif sanatlar