Buji ile ateşlemeli motorlarda ateşleme avansının motor performansı üzerine etkileri - Ankaralı, Serdar (My University, 2001)
Buji ile ateşlemeli motorlarda yanma olayını farklı kılan en önemli özellikler karışımın teşkili ve ateşlemenin buji ile dışarıdan sağlanmasıdır. Tutuşma sonrası alevin ilerleme hızı, kendiliğinden tutuşma ve buji harici kaynaklardan tutuşma gibi hususların çok önemli yanma problemleri ortaya çıkardığı görülmüştür. Buji ile ateşlemeli motorlarda yanma olayını etkileyen bir çok parametre vardır. Bunlar; yakıtın özellikleri, yakıt-hava oranı, sıkıştırma oranı, dönme sayısı, yakıt demeti şekli, ateşleme avansı gibi. Bu parametrelerden ateşleme avansı, motor işletme şartlarıyla çok yakından ilgisi olması nedeni ile ayrı bir öneme sahiptir. Ancak buji ile ateşlemeli motorlar için ateşleme zamanlaması motorun devir ve yüküne bağlı olarak değişmektedir. Yapılan bu çalışmada Ateşleme Avansı değişiminin değişen motor yükü ve hızına bağlı olarak motor performansını nasıl etkilediği anlatılmıştır, aynı zamanda motorun değişen yük ve hızına uygun olarak ateşleme avansı sağlanmadığında ortaya çıkan olumsuzluklara da yer verilmiştir. Bu çalışmada Ateşleme Avansı değişiminin, motor performansı üzerindeki etkileri taşıt dinamometresi üzerinde yapılan testlerle gösterilmiştir. Test esnasında motor ilk olarak optimum statik Ateşleme Avansı değerinde motordan alınan tork ve güç değeri tespit edilmiştir. Daha sonra ki yapılan ölçümlerde ise motorun optimum avans değerinden küçük ve büyük değerlerde ölçümler yapılmak suretiyle motorun tork ve güç değerlerindeki değişikler incelenmiştir. Yapılan test sonucunda optimum statik Ateşleme Avansı değerinden büyük veya küçük değerlerde yapılan ölçümler sonucunda, motor performansının olumsuz bir şekilde etkilendiği grafikler yardımı ile anlatılmıştır.

THE EFFECT OF CHANGED SPARK ADVANCE TO THE ENGINE PERFORMANCE The most important item on spark engine is to prepare the fuel-air mixture outside and to fire with spark-plug on combustion-room. It's shown that same serious concerns caused by the firing speed, firing itself without spark-plug. There are many parameters which effect the firing procedure. Such as, spects of fuel (quality), fuel-air ratio, combustion ratio, revolution per minute (RPM), spark advance etc. Spark advance has a unique importance on engine performance. But the timing differs with rpm and engine load. On this study, it's described How the engine performance change with engine load and rpm, How bad effects when not regulated them. The effect of engine performance with changing spark-advance is shown on the test which produced on vehicle dynomometer. While testing, firstly, the torque and load value is described when optimum static firing. Then it's shown , how engine load and torque values effect a little change a spark advance. Latest opinion: It's very important the a little change on the spark advance causes a lot on the engine performance.
Keywords: Makine Mühendisliği; Makineler; Motorlar