Temettuat defterlerine göre Kütahya Sancağı Efendi Bula, Hacı İbrahim ve Lala Hüseyin Paşa mahallerinin sosyal ve ekonomik durumu (1261/ 1845) - Yeşilyurt, Muhammet Tahir (My University, 2000)
ÖZET Kütahya şehrinin XIX. yüzyıldaki sosyal, ekonomik ve demografik yapısını Temettuat defterlerinden öğrenebiliyoruz. Bu defterler, Tanzimatla birlikte uygulamaya konulacak yeni verginin âdil bir şekilde dağılımını sağlamak için yapılan emlâk, arâzi ve hayvan sayımları ile diğer gelir kaynaklarına âit bilgileri ihtivâ etmektedir. Tezimize esas teşkil eden defterler Kütahya'nın merkez mahalleleri olan Efendi Bula, Hacı İbrahim ve Lala Hüseyin Paşa mahallelerinin 1261/ 1845 'deki sayımlarına âittir. Defterlerdeki kayıtlara göre Efendi Bula mahallesinde 31 hane; Hacı İbrahim mahallesinde 62 hane; Lala Hüseyin Paşa mahallesinde 221 hane bulunmaktadır. Adı geçen mahallelerde oturanlar mesleklerine göre satıcılar, zanaatkârlar, esnâf, işçiler, çiftçiler, yöneticiler ve mesleği olmayanlar şeklinde 7 gruba ayrılmaktadır. 1845 yılında Efendi Bula mahallesi sâkinlerinin toplam geliri 9891 kuruş, Hacı İbrahim mahallesinin 31196 kuruş ve Lala Hüseyin Paşa mahallesinin ise 111445 kuruştur. Efendi Bula mahalleliler bir önceki yıl mevcut gelirlerinin yaklaşık % 8'ini, Hacı İbrahim mahallesinde yaşayanlar ise toplam gelirlerinin yaklaşık olarak % 9'unu ve Lala Hüseyin Paşa mahallesinde yaşayanlar ise gelirlerinin % 7'lik kısmını devlete vergi olarak vermişlerdir. Efendi Bula mahallesinde ahalinin ziraat yaptığı toprak 104, Hacı İbrahim mahallesi sakinlerinin ziraatını yaptığı toprak 156 ve Lala Hüseyin Paşa mahallesinde ziraati yapılan toprak ise 851 dönümdür. Bu arâzilerde buğday, arpa, çeşitli meyve ve sebzeler yetiştirilmiştir. Her iki mahalledeki aileler ihtiyaçlarını karşılayacakları ölçüde hayvancılıkla uğraşıyorlardı. Mevcut arı kovanlarından ise hiçbir gelir elde edilememiştir. Şüphesiz Kütahya şehrinin sosyal, ekonomik ve demografik tarihi hakkında daha kapsamlı ve daha güvenilir sonuçlara varabilmek için şehre ait diğer defterler üzerinde de çalışmalar yapılmalıdır.

ÖZET We could learn the social, economical and demographical position of KÜTAHYA city in the middle of XIX. century from the Temettuât notebooks. This notebooks indude the informations abouth property, land, number of animals (sheep, goat, cow, ox... etc) and the other incoming sources. We will observe notebooks which indude the information about Efendi Bula and Hacı İbrahim are Lala Hüseyin Paşa neighbourhood of Kütahya. Acading to the registrations in Efendi Bula neighbourhood there are 31 houses; in Hacı İbrahim neighbourhood 62 houses; in Lala Hüseyin neighbourhood 221 houses. People who live in bath neighbourhood is classified seven groups as salesmans, artisan, tradesman, workers, farmers, managerials, memployed. Average incoming of people who live in Efendi Bula neighbourhood is 9891 kuruş, and Hacı İbrahim 31196 kuruş are Lala Hüseyin Paşa 111445 neighbourhood in 1261 (1845). People who live in Efendi Bula neighbourhood give 7 percent of their incoming to the government as tax. People who live in Hacı İbrahim neighbourbood give 9 percent ot their incoming to the goverment as tax. People who live in Lala Hüseyin neighbourhood give 7 percentof their incoming to the government as tax. İn Efendi Bula neighbourhood people plant 104 measure of land about 1/ 4 acre areas. İn Hacı İbrahim neighbourbood people plan 156 measure of land about 1/ 4 acre areas. İn Lala Hüseyin neighbourhood people plan 851 measure of land about 1/ 4 acre areas. On thece areas people plant various vegetables and fruits. İn both neighbourhood people growe animals (sheep, cow, goat, ox, ... etc.) as well as their needs. İn both neighbourhood they don't have any incoming from their beehives. To have more information abouth social, economical and demographical position of Kütahya the other notebooks must be observed. HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIMDA TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Kalite amaca, kullanıma, standartlara uygunluktur, hataları önlemeyi hedefler, ürün kalitesini artırır, maliyetleri düşürür. Bir yönetim anlayışı olan Toplam Kalite Yönetimi (TKY) kişinin ya da kurumun süreklilik kazanması, hedeflerinin yükseltilmesi, sürekli öğrenmesi demektir. Halkla İlişkiler (H.İ.) inandırma sanatıdır. İşletme ile hedef kitle arasında karşılıklı iletişimi oluşturmaya, sürdürmeye yardımcı olur. İşlevleri, müşterinin kuruluşa olan güvenini ve kurumun imajını geliştirmek, satışı artırmak, satış personeline yardımcı olmak, yatırımcıların dikkatini çekmek, ortakların güvenini tazelemek, yeni pazarlar yaratmak, yeni ürünün tutulmasını sağlamak, personeli ödüllendirmek, rakip firmaların kurumu yakalama şansını en aza indirmek, kuruluşun karşılaştığı problemleri çözmede kuruluşa yardım etmek, toplum tarafından beğenilen davranışları ortaya çıkarmak olarak sıralanabilir. TKY ile H.İ. arasında büyük benzerlikler bulunmaktadır. TKY ilkeleri arasında kar etmenin yanısıra toplumsal katkılar da bulunmaktadır ve toplumsal sorumlulukla kurumsal imajı iyileştirme hedefi H.İ.'in amaçlarıyla örtüşür. TKY ve H.İ. mutlu insan yaratmakla verimli insanın ortaya çıkacağına inanır, örgütlenme benzerliği taşırlar. H.İ. ve TKY uygulamalarının bir kurumda tüm çalışanlar tarafından bilinip kabul edilmesi, çalışmaları sonuca daha çabuk götürür. Kalitenin ve müşteri memnuniyetinin artırılmasında, H.İ.'in önemli rolleri vardır. H.İ.'deki kalite uygulamasında insanların performanslarını hatasız olarak gerçekleştirmeleri, kusursuz ürünlerin satın alınması, sorunların ortadan kaldırılması, güvenilir olmak, etkili ve güvenli performans göstermek, zamana uygunluk, müşterinin parasının değerini alması, güvenli olmayan koşullara karşı korunma, sorunların belirlenmesi ve çözülmesi için gereklidir. Üretimi denetlemek, insan ilişkilerini denetlemekten daha kolaydır. Hizmet kalitesine yalnızca müşterinin algılama derecesiyle ulaşılır. H.İ., toplam kalitenin bir yaşam felsefesi olduğu görüşüne ters düşmemektedir. Başarılı iletişim kalitedir, kaliteye ulaşmanın yolu da doğru yapılan iletişimden geçmektedir. H.İ. şirketlerinde çalışanlar, minimum kalite standartlarına göre eğitilmelidir. Hizmetin zamanlaması gerçekçi, programları dakik olmalıdır. Bütçe anlaşmaları üzerinde uzlaşılmış hedeflere göre yapılmalıdır. H.İ.'de TKY uygulama sonuçları çalışanlardan alınan sonuçlar, müşteri memnuniyetinin getirdiği sonuçlar, topluma katkı sonucunda meydana gelen toplum sonuçları ve dış tedarikçilerden alınan temel performans sonuçları olarak ulaşılan sonuçlardır. SUMMARY THE TOTAL QUALITY MANAGEMENT IN PUBLIC RELATIONS Quality is availibilty to the usage and standarts. It targets to avoid errors and rises the product quality and lower the costs. Total Quality Management (TQM) which is a management concept, means being the continuity of a person or a corporation, rising the targets and learning continuously. Public Relations (PR) is an art of persuading. It helps to built up the communication between the corporation and the target society. Its functions are to develope the trust of customer to the corporation and develope the image of the corporation, to increase the sales, to help the sales staff, to attract the investors, to refresh the trust of the shareholders, create the new markets, help the new product adapting, enforce the staff, lower the chance of the competitors to catch the corporation, help the corporation to solve her problems, find out the latest trends accepted by the society. There are similarities between TQM and PR. Among the principles of TQM, besides the profit, there are social surpluses and the target of social responsibilities and corporate image are the same with the aims of PR. Both TQM and PR believe creating happy people is to maintain productive people and both has the same scheme of organization. The practices of PR and TKY which are known and accepted by the whole staff, bring the works quickly to the final. There are important PR roles of increasing the quality and customer satisfaction. In quality practices of PR, to reliaze the people's performances without errors are necessary for buying the perfect goods, neglecting the problems, being trustable, showing the effective performance, good timing, rising the value of the customers, protecting against the weak positions, being aware of the problems and solving them. Controling the production is easier than controling the human relations. Reaching to the service quality is possible only with the perception of the customer. PR is not against to the view of total quality which is the philosophy of life. The successful communication is quality, and the way to reach the quality passes through the true communication. The staff in PR companies has to be educated according to the minimum quality standarts. Timing of the service should be real and the programs should be time managed. The budget agreements should be done by negotiated targets. The PR and TQM practices results are the results of employees, customers satisfaction, impact of society and the basic performances coming from the external suppliers. 4
Keywords: Ege Bölgesi; Tarih; Tarih_Yeniçağ; Türkiye