Kuvvetler ayrılığına dayalı hükümet sistemlerinde yürütme ve Türkiye örneği - Gül, Cengiz (My University, 2004)
Günümüzde, kişi ile devlet ve devletin kendi organları arasındaki ilişkilerin giderek daha farklı boyutlar kazandığına ve bunun da, siyasal iktidarın toplum üzerindeki etkinliğini artırdığına tanık olunmaktadır. Bu etkinlik, devletin olaylara müdahale ile yön veren bir rol üstlenmesini, ancak müdahalenin bireyi daha da özgürleştirmekten alıkoymayacak biçimde olmasını gerektirmektedir. Bu ise, siyasal rejimler açısından iyi hükümet anlayışının bir yansımasını oluşturur. Ancak, iyi bir hükümetin de her şeyden önce etkili bir hükümet olma zorunluluğu vardır. Özgürlükler rejimi için en az hükümet edenin en iyi hükümet olduğu anlayışı, günümüzde giderek yerini, en iyi hükümetin etkili, istikrarlı ve güçlü bir hükümet olduğu düşüncesine bırakmakta ve bu çerçevede güçlü yürütme yaklaşımı da özgür kitlelerce daha çok vurgulanır olmaktadır. Bu tez çalışmasında, erkler ayrılığına dayalı hükümet sistemleri açısından yürütmenin görünümü, bu rejimlerin saf olan ve olmayan modelleri için ayrı ayrı incelenerek ele alınmıştır. Çağdaş siyasal rejimlerde hükümet kurumunun özü olması itibariyle yürütmenin, yeni kurumlar dengesi içindeki üstün konumunun belirlenmesinde rol oynayan güç ve istikrar olgularının daha etraflıca incelenmesine de ayrı bir önem verilmiştir. Ve son olarak da, yürütmenin Türk siyasal rejimi açısından görünümü ile, güçlü yürütme arayışlarının genel durumuna yer verilerek, karşılaşılan sorunların da neler olduğuna ayrı bir bölüm içerisinde değinilmiştir. Name and Surname :Cengiz Gül Field :Law Programme :Public Law Supervisor : Professor Mehmet Emin Artuk Degree Awarded and Date :Ph d - Aprıl 2004 Executive, Government Systems, Power and Stability

EXECUTİVE İN RESPECT OF GOVERNMENT SYSTEMS DEPENDİNG ON SEPERATION OF POWERS AND TURKEY CASE It is watched for today that the relations between individual and state and state organs have been acquire more difference dimensions and therefore political power has been increase effectiveness on society. This effectiveness necessitates that the state should take responsibility of the role in which the state itself interferes in and directs everything. However, this intervention mustn't be prevent the individuals from being more free. This fact establishes a display of a good ruling system in view of political regimes. However, it's expressed that a good government must be an effective too in this subject. The thought that the least government is the best government for freedoms regime, its place leave the best government is an effective, stability and powerful government in our time. In this point of view, powerful executive approach too, is emphasized more by free masses. In this thesis, view of the executive power in respect of government systems depending on seperation of powers, for pure and unpure models of this regimes were analyzed one by one. Because executive is an essence for government institution in modern political regimes, the concepts power and stability which played role determine of superior position in new institutions balance were attached importance to dealt in more detail. In conclusion, a view of executive power from the point of Turkish political regime, and with powerful executive fact and tendencies its general situation were stated, and the problems that faced were dealt in a seperate section.
Keywords: Anayasa ve idare hukuku; Hukuk; Kamu Hukuku; Kuvvetler Ayrılığı