Kamu yönetiminde ombudsman denetimi, çeşitli devletlerde uygulamaları ve Türkiye’de uygulanabilirliği - Özden, Kemal (My University, 2005)
Soyadı: Kemal Özden Kamu Yönetimi yaset ve Sosyal Bilimler Argun Köteli Tez Türü ve Tarihi: Doktora- Şubat 2005 Ombudsman, Kamu Hakemi, Denetim, Kamu Yönetimi, İnsan Hakları

KAMU YÖNETİMİNDE OMBUDSMAN DENETİMİ, ÇEŞİTLİ DEVLETLERDE UYGULAMALARI VE TÜRKİYE'DE YGULANABİLİRLİĞİ Kamu kurumlarının temel görevi vatandaşlara en iyi şekilde kamu hizmetlerini götürmek ve hayatı daha yaşanılır bir hale getirmektir. Fakat bu kurumların işlemesi her zaman mükemmel biçimde devam edemez ve çeşitli sebeplerden dolayı bazı aksaklıklar görülebilir. Kamu hizmetlerinden sorumlu kamu görevlileri yolsuzluk, haksızlık, yozlaşma ve diğer istenmeyen davranışlarda bulunabilirler. Kamu kurumlarının varlık sebeplerinin dışında davranış sergilemeleri, vatandaşlara karşı haksızlık ve ayrımcılık yapmalarını engellemek için kamu yönetiminde bazı denetim metotlarından yararlanılır. Bu metotlardan bir tanesi olan Ombudsman denetimi, diğer denetim yolları arasında dikkat çekici özellikleri olan bir denetim metodudur. Ombudsman, kamu kurumları ile vatandaşlar arasında hakem rolü oynamakta ve haksızlığa uğrayan vatandaşların haklarını aramaktadır. Bu çalışmada, Ombudsman denetiminin diğer denetim türlerinden farkları ve, değişik ülkelerdeki uygulamaları anlatılarak Türkiye'deki Ombudsman tartışmaları ele alınmaktadır. Türkiye'de Ombudsman kurumunun kurulması ile kamu hizmetlerinde vatandaşlar lehinde gelişmeler, sivil toplum, insan hakları ve demokratik katılım gibi konularda ilerlemeler kaydedileceği anlatılmaktadır. Name and Surname: Kemal Özden Field: Public Administration Programme: Political and Social Sciences Supervisor: Associate Prof. Dr. Argun Köteli Degree Awarded and Date: Ph.D. - February 2005 Key Words: Ombudsman, Public Auditor, Auditing, Public Administration, Human Rights ABSTRACT OMBUDSMAN AUDITING IN PUBLIC ADMINISTRATION, ITS APPLICATIONS IN DIFFERENT STATES AND POSSIBLE APPLICATION IN TURKEY The main duty of public institutions is to present public services in the best manner and make the life easier for the citizens. However, the functioning of these institutions does not continue perfectly and sometimes some disorders may be met. Public servants responsible from public services may engage in maladministration such as unlawful actions, injustice, degeneration, and other undesired activities. In order to prevent the mentioned and similar unlawful activities, certain auditing methods are used in public administration. Among these methods, Ombudsman auditing is a unique one. Ombudsman plays the role of arbitrator between the public institutions and the citizens in conflict solution. He supports the citizens' rights. In this study, the differences between Ombudsman and other auditing methods, applications of Ombudsman in different states, and related Ombudsman discussions in Turkey will be examined. It is claimed that, together with the establishment of Ombudsman institution in Turkey, there will be developments in public services, civil society, human rights, and democratic participation.
Keywords: Kamu Yönetimi