Skilled and unskilled labor efficiencies in turkish manufacturing industry (1992-2001) - Dervişen, Zeynep Deniz (My University, 2011)
Bu tezin esas amacı, önerilen üretim fonksiyonu ile TurkStat tarafından sağlanan, 1992 – 2001 yılları arasında Türkiye imalat sanayiinin nitelikli ve niteliksiz işgücü etkinliklerinin zaman serisini hesaplamaktır. Sabit ikame esnekliği özelliği gösteren üretim fonksiyonu, nitelikli ve niteliksiz işgücü, nitelikli ve niteliksiz işgücü etkinlikleri ve sermayeden oluşmaktadır. Daha sonra, isgücü etkinliklerinin zaman içindeki eğilimi, teknolojik değişmenin yönünü saptamak için tüm örneklemler ve imalat sanayiinin bütünü için değerlendirilmiştir. Modelde kullanılan üretim fonksiyonu sabit ikame esnekliği özelliği göstermekte olup nitelikli ve niteliksiz işgücünü, bunların etkinliklerini ve sermaye stoğunu üretim faktörleri olarak içermektedir. Sektörlerin teknoloji seviyesini baz alan OECD sınıflaması ve Türkiye imalat sanayii için gerçekleştirilmis ilişkisel katmanlaştırma analizi (İKA) örneklemleri belirlemek için kullanılmıştır. OECD sınıflaması veriyi yüksek teknoloji, orta-üst teknoloji, orta-alt teknoloji ve düşük teknoloji gerektiren sektörler olarak, İKA ise yüksek, orta ve düşük nitelikli işgücü gerektiren sektörler olarak sınıflamıştır. Her grup için, nitelikli ve niteliksiz işgücü arasındaki ikame katsayalarını ve sermaye stoğu payını tahmin ettikten sonra model tüm imalat sanayii, OECD sınıflaması ve İKA sınıflaması için çözülmüştür. Elde edilen sonuçlara gore Türkiye imalat sanayiinin, nitelikli işgücünü artırmak yönündeki teknolojik değişmeye eğilimli olduğu gözlemlenmiştir. Buna ek olarak, nitelikli işgücünü artırmaya yönelik teknolojik değişme çoğu grupta gözlenmistir ancak düşük teknoloji gerektiren sektörler ve düşük nitelikte işgücü gerektiren sektörlerde bu sonuç daha belirgin olarak ortaya çıkmıştır.

The main objective of this dissertation is to calculate the time series of labor efficiency terms of the proposed extended Cobb-Douglas production function for the Turkish manufacturing industry for the years between 1992 – 2001 with the data supplied by TurkStat. Then, the trends that the labor efficiencies follow will be evaluated to specify the direction of the technical change for each sample and overall manufacturing industry. The production function exhibits constant elasticity of substitution which includes skilled labor, unskilled labor, the efficiencies of both labor types and capital stock as factors of production. The OECD taxonomy which accounts for the technology levels of sectors and relational stratification analysis (RSA) which is carried out specific to Turkish manufacturing industry are used to construct the samples for the main model. OECD taxonomy divides the data as high technology required sectors, upper-middle technology required sectors, lower – middle technology required sectors and low technology required sectors where as RSA classifies the data as high-skilled labor required sectors, middle-skilled labor required sectors and low-skilled labor required sectors. After estimating the elasticity of substitution between skilled and unskilled labor and the capital share for each group, the model is solved for overall manufacturing industry, OECD taxonomy and RSA. According to results, overall manufacturing sector has an unskilled labor augmenting technical change. Additionally, unskilled labor augmenting technical change is observed in most of the groups however it is more significant especially in the low technology required sectors and low-skilled labor required sectors.
Keywords: Ekonomi; İşgücü; İşgücü Etkinliği; Panel Veri Analizi