Genel boşanma sebepleri - Öztürk, Özge (My University, 2010)
Boşanma, eşlerin hayatta iken, kanunda öngörülmüş olan bir sebebe dayanarak açacağı dava sonucunda, evlilik birliğine hakim kararı ile son verilmesidir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda boşanma, eşlerden birinin ölümü, gaipliği, evlenmenin hükümsüzlüğü gibi evliliği sona erdiren sebeplerden biri olarak kabul edilmiştir. Boşanma, evliliği sona erdiren sebepler arasında önemli bir yere sahip olduğundan kanunda ayrı bir bölüm olarak ele alınmıştır. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 161. ve 184. maddeleri arasında boşanmaya ilişkin hükümlere yer verilmiştir. Boşanma sebepleri Medeni Kanunumuzun m. 161 – 166 arasında düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye bağlı olarak ise, hukukumuzda boşanma sebepleri genel ve özel sebepler olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Özel boşanma sebepleri MK. m. 161 – 165 arasında düzenlenmiştir. Özel boşanma sebepleri, zina (MK. m 161) , hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış (MK. m 162), suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme (MK. m. 163), terk (MK. m. 164) ve akıl hastalığı (MK. m. 165)dır. Çalışma konumuzu oluşturan genel boşanma sebepleri Yargıtay kararları çerçevesinde ikinci bölümde incelenmiş olup, Yargıtay’ın evlilik birliği ve boşanma kavramlarına bakış açısı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Medeni toplumlarda, boşanmayı önüne kanuni engeller koyarak önlemek yolu terk edilmiştir. 1988 yılında eski Medeni Kanunun 134. maddesinde 3444 sayılı Kanunla değişiklik yapılarak boşanma hukukumuza “anlaşmalı boşanma” ve “ortak hayatın yeniden kurulamaması (fiili ayrılık)” nedeniyle boşanma gibi kavramlar eklenmiştir. “Kusur” unsurunda yapılan değişiklikle birlikte genel olarak boşanmanın kolaylaştırıldığını söylemek mümkündür. 1988 yılında eski Medeni Kanunun 134. maddesinde 3444 sayılı Kanunla değişiklik yapılarak boşanma hukukumuza “anlaşmalı boşanma” ve “ortak hayatın yeniden kurulamaması (fiili ayrılık)” nedeniyle boşanma gibi kavramlar eklenmiştir. (eMK m.134/ II). Anılan yasayla yapılan değişiklikten sonra kusur, evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına dayalı davalar bakımından ikincil planda tutularak daha ağır kusurlu eşe de dava açma hakkı tanınmıştır. Bu düzenleme yeni Medeni Kanunumuzda da aynen korunmuştur (MK. m.166/ I-II). Anhatar Kelimeler: boşanma sebepleri, genel boşanma sebepleri, evlilik birliğinin temelinden sarsılması, anlaşmalı boşanma, ortak hayatın yeniden kurulamaması sebebiyle boşanma

A divorce is termination of a marriage relationship with magisterial decree after the spouses open a case based on a reason prescribed by law while they are alive. According to the Turkish Civil Code Law No 4721 divorce is considered as one of the reasons which terminates marriage relation like death or disappearance of one spouse or marriage nullity. As divorce has an important place among the reasons terminating marriage, it is handled in a separate section. Between Turkish Civil Code article 161 and 184 of Law No 4721 arbitraments relating to divorce are given place Divorce reasons are regulated under Turkish Civil Code article 161 and 166.Depending on this regulation divorce reasons in our law are separated into two as: general and specific reasons. Specific divorce reasons are settled between 161-165 articles of Civil Code And these specific grounds are adultery(civil code article 162),attack on life, villainous or degrading behavior ( civil code article 162),committing a crime or dishonorable life (civil code article 163),abandonment(civil code article 164),mental illness (civil code article 165). General divorce grounds forming our study subject are analyzed in the second part within the frame of Court of Appeal’s decisions and the viewpoint of marriage party and divorce concepts are tried to be put forward. In civilized societies the way to avoid divorces by putting law bars is abandoned. In 1988, Article 134 of former civil code is changed with the law number 3444 and concepts like ‘arranged divorce’ and ‘unsettled mutual life (actual separation) are added to our divorce law. (eCC article 134/ II). It is possible to say that divorce is generally simplified with the change made in the component of ‘fault’. Upon the change with the mentioned law,’ fault’ is kept in secondary place and more faulty spouse is given the right to open a case based on weak grounds of marriage party. This regulation is maintained in our new Civil Code.(CCArticle 166/ I-II) vorce grounds, general divorce grounds, arranged divorce, unsettled mutual life, weak grounds of marriage party
Keywords: Boşanma; Hukuk; Medeni Hukuk; Özel Hukuk