Yükseköğretim kurumu yöneticilerinin erteleme davranışları üzerine olgubilim çalışması - Sağır Terazi, Nuriye (My University, 2023)
Kişinin yapması gereken bir işe başlamayı ve bitirmeyi, zamanı, enerjisi ve imkânı olmasına rağmen sonraya bırakması, erteleme davranışı olarak tanımlanmaktadır. Hemen hemen her kesimden insanın büyük ya da küçük ertelemeler yaptığı görülmektedir. Bazen ufak tefek işlerimizi, bazen hayati öneme sahip kararlarımızı erteleyebilmekteyiz. Bazı durumlarda erteleme davranışının yararlarını görürken bazı durumlarda ise yaptığımız erteleme davranışının hem kendimize hem de başkalarına zararı olabilmektedir. Kısacası erteleme, sebepleri ve sonuçlarıyla karmaşık bir insan davranışı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu araştırma, yükseköğretim kurumu yöneticilerinin erteleme davranışlarını ortaya koymak amacıyla nitel çalışma desenlerinden olgubilim (fenomenoloji) ile yapılmıştır. Çalışma grubu, İstanbul ilinde bulunan 4 kamu üniversitesinin akademik ve idari görevlerinde bulunan çeşitli kademelerdeki 17 yöneticiden, amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örneklemesi kullanılarak oluşturulmuştur. Veriler, araştırmacı tarafından uzman görüşü alınarak hazırlanmış yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Ses kayıt cihazı kullanılarak kaydedilen veriler, dijital ortamda yazıya geçirilmiştir. Verilerin analizinde içerik analizi ve betimsel analiz yöntemleri birlikte kullanılmıştır.Araştırmanın beş alt amacı doğrultusunda ulaşılan sonuçlar, yöneticilerin işle ilgili çok fazla erteleme davranışı sergilemediği, işlerin bazen kendi istekleri dışındaki nedenlerden ya da psikolojik nedenlerden dolayı ertelenebildiği, bunun yanında yöneticilerin iş yükünden dolayı kendi sosyal yaşamlarını ve aile hayatlarını ertelemek zorunda kaldıkları, yöneticilerin büyük çoğunluğunun erteleme davranışı sergileyen kişilere olumsuz baktığı, bir kısmının ise erteleme yapan kişileri anlayışla karşıladığı, yöneticilerin genellikle işlerin başlangıç aşamasında erteleme yaptıkları, erteleme davranışına önlem olarak birtakım içsel motivasyonlar sağladıkları ve hatırlatıcılar kurmak gibi fiziksel önlemler aldıkları, erteleme davranışı sonucunda stres, kaygı, üzüntü gibi psikolojik etkilerin yanında zaman kaybı, sosyal ilişkilerde bozulma gibi olumsuz etkilerle karşılaştıklarını belirtmişler ve ertelemedavranışı sergileyen kişilere yaptıkları erteleme sonuçlarını düşünmeleri, erteleme sebeplerini ortadan kaldırmaları gibi bazı tavsiyelerde bulundukları şeklindedir.Araştırmanın sonuçları, alanda yapılmış diğer çalışmalar ile benzer ve farklı özellikleri karşılaştırılarak tartışılmıştır. Son olarak uygulayıcılara ve araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.

It is defined as prorastination behavior when a person starts and finishes a job that he has to do, even though he has time, energy and opportunity. It is seen that people from almost all walks of life make delays, big or small. Sometimes we can postpone our small Works and sometimes our decisions that are vital importance. In some cases, we see benefits of procrastination, and in some cases, the behavior of procrastination may harm both ourselves and others. In short, procrastination is a complex human behavior with its causes and consequens. This researh was conducted with phenomenology, one of the qualitative study desings, in order to reveal the prorastination behaviors of higher education institution adminidtrators. The study group was formed by using hte maximum diversty sampling, one of the purposive sampling methots, from 17 administrators at varios levels who are in academic and administrative position at public unuversities in Istanbul. The data were collected with a semi-structured interview form prepared by the research by taking expert ppinition. The data recorded using a voice recorder were written in digitial media. Content analysis and descriptive analysis methods were used together in the analysis of the data. The results obtained in line with the five sub-objectives of the research are that the managers do not exhibit much procrastination behavior related to the work, that the works can sometimes be postponed due to reasons other than their wishes or for psychological reasons, as well as that the managers have to postpone their social and family lives due to the workload, and that the procrastination behavior of the majority of the managers some of them look at the people who exhibit negatively and they understand the people who procrastinate, that managers usually procrastinate at the beginning of the work, provide some internal motivations as a precaution for procrastination behavior and take physical measures such as setting reminders. They stated that they encountered negative effects such as loss of time, deterioration in social relations, and that they should thing about the results of procrastination for people who exhibit prorastination behavior. vii They are in the form of some recommendations, such as elimating them. The results of the research were discussed by comparing similar and different features with other studies in the field. Finally, suggestions were made to practitioners and researchers.
A phenomenological study on the procrastination behaviors of higher education instution administrators
Keywords: Administrator; Behavior; Davranış; Erteleme DavranışıHigher Education Institution; Executives; Procrastination Behavior; Universities and Colleges; Üniversiteler ve Yüksekokullar; Yönetici; Yöneticiler; Yükseköğretim Kurumu