Glioma gelişiminde doku düzeyinde yap-taz yolağının rolü - Fındık, Sinan (My University, 2025)
Glioma gelişiminde doku düzeyinde yap-taz yolağının rolü Amaç: Bu araştırmanın amacı, Hippo-YAP/ TAZ sinyal yolunun temel bileşenleri olan LATS1, YAP1, PIK3CG ve WWTR1 genlerinin doku düzeyindeki ekspresyonunun glioma gelişimi ile ilişkili olarak değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırmaya, glioma tanısıyla Marmara Üniversitesi hastanesinde nöroşirürjik rezeksiyon uygulanan, yaşları 18 ile 80 arasında değişen 30 hastadan elde edilen doku örnekleri dahil edildi. Tümör doku örnekleri, toplam RNA izolasyonu için işlendi. Ardından komplementer DNA (cDNA) sentezi gerçekleştirildi ve seçilen genlerin göreli ekspresyon düzeylerini değerlendirmek amacıyla kantitatif polimeraz zincir reaksiyonu (qPCR) analizi yapıldı. Tüm işlemler, standartlaştırılmış moleküler protokollere uygun şekilde yürütüldü ve elde edilen veriler, ekspresyon farklılıklarını belirlemek amacıyla uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Analiz edilen genler arasında, YAP1 geninin glioma dokularında tümöral olmayan dokulara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde, 2,6 kat azaldığı gözlemlendi (p = 0,03). Diğer genlerde de ekspresyon değişiklikleri gözlenmiş olmakla birlikte, bu değişiklikler bu çalışmanın kapsamı dâhilinde istatistiksel anlamlılık düzeyine ulaşmamıştır. Sonuç: Bulgularımız, YAP1 geninin glioma patogenezinde kritik bir rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Gözlemlenen azalma, tümör gelişiminde Hippo-YAP/ TAZ sinyal yolunun potansiyel bir düzensizliğine işaret etmektedir. Bu sonuçlar, glioma ve diğer merkezi sinir sistemi tümörlerinde YAP1 ve ilişkili sinyal bileşenlerinin potansiyel terapötik hedefler olarak daha ayrıntılı şekilde araştırılmasının önemini vurgulamaktadır. Bu ön bulguların doğrulanması amacıyla, daha geniş hasta gruplarıyla gerçekleştirilecek ileri düzey çalışmalar ve fonksiyonel analizler gereklidir.

The Role of the tissue-level yap–taz pathway in Glioma development Objective: The aim of this research is to evaluate the tissue-level expression of LATS1, YAP1, PIK3CG, and WWTR1 genes, which are key components of the Hippo-YAP/ TAZ signaling pathway, in relation to glioma development. Materials and Methods: This research included tissue samples collected from 30 patients aged between 18 and 80 years who underwent neurosurgical resection at Marmara University hospital with a diagnosis of glioma. Tumor tissue samples were processed for total RNA isolation. Complementary DNA (cDNA) synthesis was subsequently performed, followed by quantitative polymerase chain reaction (qPCR) analysis to assess the relative expression levels of the selected genes. All procedures were conducted in compliance with standardized molecular protocols, and data were statistically analyzed using appropriate methods to determine expression differences. Results: Among the analyzed genes, the YAP1 gene was observed to be downregulated by 2,6- fold in glioma tissues compared to non-tumoral tissues at a statistically significant level (p = 0,03). Although expression changes were also observed in the other genes, these changes did not reach statistical significance within the scope of this study. Conclusion: Our findings suggest that YAP1 may play a critical role in glioma pathogenesis. The observed downregulation indicates a potential dysregulation of the Hippo-YAP/ TAZ signaling pathway in tumor development. These results underscore the importance of further investigating YAP1 and related signaling components as potential therapeutic targets in glioma and other central nervous system tumors. Future studies with larger patient cohorts and functional analyses are warranted to validate these preliminary findings.
The role of the tissue-level yap–taz pathway in Glioma development
Keywords: gen ekspresyonu; gene expression; Glioma; Hippo signaling pathway; Hippo sinyal yolu; Neural networks (Neurobiology); Sinir ağları (Nörobiyoloji); YAP/ TAZ