The relationship between intellectual property support, intellectual property awareness, and individual entrepreneurıal intentıon : evidence from Türkiye - Palalı, İsmail Semih (My University, 2025)
Son yıllarda fikri mülkiyet (FM) farkındalığının üniversite öğrencileri arasında girişimcilik davranışlarını şekillendirmedeki rolü giderek daha fazla dikkat çekmektedir. Bu çalışma, Türkiye’deki üniversite öğrencileri arasında fikri mülkiyet farkındalığı (FMF), kurumsal fikri mülkiyet desteği (FMD) ve bireysel girişimcilik niyeti (BGN) arasındaki ilişkileri incelemektedir. Özellikle FMF’nın BGN üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkileri değerlendirilmiş; yükseköğretim kurumları tarafından sağlanan FMD’nin aracılık rolü üzerinde durulmuştur. Araştırma, nicel yöntemle yürütülmüş ve 183 öğrenciyle çevrim içi anket uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar, FMF’nin hem BGN hem de FMD üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, özellikle politika ve teşviklerle ilişkili destek mekanizmalarının FMF ile BGN arasındaki ilişkide kısmi bir aracı rol oynadığı görülmüştür. Bulgular, eğitim seviyesi yüksek bireylerin fikri mülkiyet konusunda daha yüksek farkındalık sergileme eğiliminde olduğunu da göstermektedir. Yapılandırılmış fikri mülkiyet eğitiminin tüm disiplinlere entegre edilmesi ve Yükseköğretim Kurumları bünyesindeki Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO'lar) gibi yapıların öğrenci gruplarına daha etkili hizmet verecek şekilde güçlendirilmesi önerilmektedir. Bu çalışmanın bulguları çerçevesinde, Türkiye’deki Yükseköğretimde geleceğin girişimcilerini daha donanımlı hâle getirmek açısından bütüncül bir FM ekosisteminin oluşturulması önerilmektedir. Bulgular, öğrencilerde farkındalık oluşturmanın tek başına girişimcilik çıktıları üretmek için yeterli olmayabileceğini; bunun yapılandırılmış kurumsal çerçevelerle desteklenmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle üniversitelerin, yalnızca FM eğitimi ve farkındalığını artırmaya yönelik değil; aynı zamanda yeni politika ve düzenlemelerin sağlanması, bu alana yönelik müfredatların geliştirilmesi ve kapsamlı destek ile teşvik sistemlerinin oluşturulmasına da öncelik vermesi gerektiği önerilmektedir.

In recent years, the role of intellectual property (IP) awareness in shaping entrepreneurial behavior among university students has gained increasing attention. This study examines the relationships between intellectual property awareness (IPA), institutional support for intellectual property (IPS), and individual entrepreneurial intention (IEI) among university students in Türkiye. It specifically evaluates both the direct and indirect effects of IPA on IEI, with a particular focus on the mediating role of IPS provided by HEIs. The research employed a quantitative methodology, utilizing an online survey conducted with 183 students. The results reveal that IP awareness has a statistically significant impact on both IEI and IPS. Moreover, support mechanisms—particularly those related to policy and incentives—serve as a partial mediator in the relationship between IPA and IEI. The findings also suggest that individuals with higher levels of education tend to exhibit greater awareness of intellectual property. It is proposed that structured IP education be integrated across all disciplines, and that organizations in HEIs such as Technology Transfer Offices (TTOs) be strengthened to more effectively serve student populations. Within the framework of these findings, the establishment of a holistic IP ecosystem in higher education is recommended to better equip future entrepreneurs. The findings suggest that raising awareness alone may not be sufficient to cultivate entrepreneurial outcomes unless accompanied by structured institutional frameworks. Therefore, universities should prioritize not only enhancing IP education and awareness, but also providing new policies and regulations, developing IP-related curricula, and establishing comprehensive support and incentive systems to promote future entrepreneurs.
Fikri mülkiyet desteği, fikri mülkiyet farkındalığı ve bireysel girişimcilik eğilimi arasındaki ilişki : Türkiye örneği
Keywords: Bireysel Girişimcilik Niyeti; Copyright; Entrepreneurial University; Entrepreneurship; Fikri haklar; Fikri Mülkiyet Desteği; Fikri Mülkiyet Farkındalığı; Fikri Mülkiyet Hakları; Girişimci Üniversite; Girişimcilik; Higher Education Institutes; Individual Entrepreneurial Intention; Innovation; Intellectual property; Intellectual Property Awareness; Intellectual Property Rights; Intellectual Property Support; İnovasyon; Technology Transfer; Teknoloji Transferi; Telif hakkı; Turkey; Türkiye; Universities; Üniversiteler; Yükseköğretim Kurumları