Dinlerde mucizevi doğumlar ve Hristiyanlık’ta noel - Geçiş, Nuran (My University, 2011)
DİNLERDE MUCİZEVÎ DOĞUMLAR VE HRİSTİYANLIK’TA NOEL Günümüzde varlığını sürdüren veya bugün takipçisi kalmamış dinlerin tanrı, kurucu, peygamber ve kurucu şahsiyetlerinin doğumları, onların yüceliklerinin bir nişânesi olarak olağanüstü yollarla gerçekleşmiştir. Bu çalışmada, ulaşılabilen her dini geleneğin genellikle mitolojik rivayetlerle şekillenmiş mucizevî doğum hikâyeleri, mitlerin yayılım teorileri ve her dinde ortak bir şablonu izlemeleri bağlamında mukayeseli olarak incelenmiştir. Mucizevî doğumlar ele alınırken Hristiyanlıkta İsa Mesih’in doğumunun başlıca özelliği olan bakire doğum örnekleri tespit edilmeye ve İsa’nın bakireden doğumu ile benzerlik ve farklılıkları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Merkezi konumu nedeni ile erken ve güncel Hristiyan mezheplerine göre İsa’nın bakireden doğumunun değerlendirilmesi ve mezheplere göre çeşitlenen Noel-doğum günü kutlamalarının köken ve tarihçesi verilmiştir.

MIRACULOUS BIRTHS IN THE RELIGIONS AND CHRISTMAS IN CHRISTIANITY The births of the gods, founders, prophets and heroes of those religions which are still valid or have followers no more, have taken place in supernatural ways as a sign of their eminence. In this work, a comparative study on the miraculous birth stories of every religion which have been shaped by mythological hearsay, the spreading theories of myths and the common pattern that these myths follow have been the subject of research. With respect to miraculous births, which is a major characteristic of the birth of Jesus Christ, samples of other miraculous births have been designated to point out the similarities and differences. Also, due to its central importance, the birth of Jesus Christ from a virgin mother has been evaluated according to present Christian sects as well as the origin and history of the Christmas-birthday celebrations that vary with each Christian sect.
Keywords: Din Felsefesi; Felsefe