Ofset baskıda kullanılan kimyasalların kauçuk esaslı merdane ve blanketlere etkisinin tespiti - Özer, Serdar (My University, 2010)
OFSET BASKIDA KULLANILAN KİMYASALLARIN KAUÇUK ESASLI MERDANE VE BLANKETLERE ETKİSİNİN TESPİTİ Ofset baskı makinelerini incelediğimizde mürekkebin miktarının belirlenmesi, ezilmesi, homojen şekilde dağıtılması, transfer edilmesi, emülsifikasyon oluşturulması, baskı kalıbında mürekkep filmi oluşturulması, mürekkep filminin kalıptan alınarak baskı altı malzeme üzerine aktarılması, nemlendirme suyunun dozajlanması, kalıba doğru aktarılması, kalıpta temizliğin sağlanması gibi süreçlerde rol alan öğelerin hepsinin kauçuk esaslı merdane ve blanketler olduğu görülmektedir. En basit anlamıyla baskıyı gerçekleştiren yani mürekkep ile baskı altı malzemesinin bir araya gelmesini sağlayan unsurların en başında, baskı sürecinde en asli görevleri yerine getiren makine parçalarının kauçuk esaslı viskoelastik özelliklere sahip merdane ve blanketler olduğu açıktır. Fakat diğer taraftan merdanelerin viskoz ve elastiki özelliklerindeki değişimler özellikle yüksek hızda baskı yapan makinelerde negatif etkiler doğurabilmektedir. Yüksek hızda dönen merdaneler, birbirlerine uyguladıkları dinamik enerjiyi bünyeleri içinde absorbe ederek ısının artmasına sebep olabilmektedir. Artan ısı mürekkebin viskozitesini düşürmekte buna bağlı olarak mürekkep sıçratma, su mürekkep dengesinin bozulması gibi zincirleme problemler ortaya çıkmaktadır. Ofset baskı süreçlerinde; günlük genel temizlik, ünitelerde mürekkep değişimleri, bakım temizliği durumlarında kimyasal temizleyici maddeler, nemlendirme suyu konsantreleri ve mürekkep kullanılmaktadır. Baskı sürecinde kullanılan kimyasalların içerikleri, kauçuk esaslı merdane ve blanketlerin yapısını ve özelliklerini farklı şekilde etkileyebilecek agresif yapıda olabilmektedir. Merdane ve blanketin kimyasal ve fiziksel yapısının bozularak mukavemet özelliklerinin değişmesi ise istenen baskı kalitesinin elde edilmesini güçleştirmekte, verimlilik kaybına neden olmaktadır. Yukarıda bahsedilen hassasiyetlerden dolayı, kalitenin ve aynı zamanda verimliliğin yükseltilebilmesi için ofset baskı üretim süreçlerinde kullanılan kauçuk esaslı merdane ve blanketlerle birlikte kullanılan kimyasalların etkileri iyi VIII araştırılmalıdır. Alınan sonuçlar çerçevesinde en uygun ve en zararsız kimyasal maddenin kullanılması sağlanmalıdır. Anahtar Sözcükler: ofset baskı, merdane, blanket, solvent, nemlendirme solüsyonu, mürekkep.

THE EFFECTS OF THE OFFSET PRINTING CHEMICALS TO THE RUBBER BASED ROLLERS AND BLANKETS When focussed to the offset printing process, all following functions are being done by rubber based rollers and blankets. Metering of ink, mashing, diffusing homoginated, transfering, emulsification, making ink layer on the printing plates, transfering ink layer from plate to media via blanket. In full acceptation of the word, the main components of offset printing process are rubber based rollers and blankets because rollers and blankets get ink and media together. Another important subject in offset printing process is different chemicals which are being used for cleaning on roller and blankets. But theese chemicals effect variform roller and blankets. Any deformation on roller and blanket changes print quality directly. In offset printing process rubber based roller and blankets interact and in touch all time with chemicals as-like ink, dampener solutions, IPA and cleaning agents. Especially solvents, cleaning agents causes phsical or chemical deformations in very short times. In this paper, the goal is research and indicate experimantal effects of chemicals on the rubber based roller and blankets and find changes on phsical and chemical properties of rubber roller and blankets. Because of mentioned reasons as above, all interactions between rubber based roller-blanket and chemicals must be studied and explored to achive best print quality and productivity in offset printing process. offset printing, rubber roller, blanket, washes, dampening solution, ink.
Keywords: Matbaa Eğitimi; Matbaa_Ofset Baskı